Sony Ericsson och Sony är miljövänligast

2008-06-25 14:04  

Sony Ericsson och Sony delar förstaplatsen när Greenpeace för åttonde gången rankar ett tjugotal ledande elektroniktillverkares miljövänlighet. De får dock bara fem av tio möjliga poäng. Största miljöbovarna är nu Microsoft och Nintendo.

Sony och Sony Ericsson når upp till 5,1 av tio möjliga poäng i rankingen som Greenpeace gjort, och är ensamma om att nå över fem poäng.

- För att försäkra sig om en plats på toppen i Greenpeace guide ska producenterna visa att man kan ta ansvar för både kemikalieförbrukning, avfallet och energiförbrukningen. Vi väntar fortfarande spänt på vem som först kommer att nå detta mål, säger Erik Albertsen, talesperson i kemikaliefrågor på Greenpeace.

Nytt i den åttonde listan från Greepeace är att energibesparand åtgärder vägts in - allt i från företagens politiska stöd till krav på minskning av växthusgaser globalt till nya produkters energieffektivitet.

Philips bäst på energi
Bäst i den klassen är Philips, som dock straffar ut sig när det gäller ansvar för elektronikavfall och landar på en delad fjärdeplats från botten.

Nokia som förra gången låg på en delad andraplats trillar nu ner till tredjeplatsen efter att ha fått en poängs avdrag får dåligt uppförande inom återvinning.

Nintendo som är listans största miljöbov, bland de arton rankade företagen, är framförallt uselt när det gäller elektronikavfall.

Här är hela listan:

Placering

Företag

Poäng (max 10)

1.

Sony Ericsson, Sony

5,1

3 .

Nokia

4,8

4 .

Samsung, Dell

4,5

6 .

Toshiba, Acer, Panasonic, Motorola, HP

4,3

11 .

Apple

4,1

12 .

Sharp, Lenovo

3,9

14 .

Philips, Fujitsu-Siemens

3,7

16 .

LG Electronics

3,3

17 .

Microsoft

2,2

18 .

Nintendo

0,8

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt