Sony Ericson ökar FoU i Kina - inte i Lund

2011-03-04 13:55  

Sony Ericsson har fortfarande fler utvecklare i Sverige än i Kina. Men hur länge? För nu ökar bolaget sin FoU-satsning i Kina.

Det är svårt att få fram samstämmiga uppgifter över hur många utvecklare som jobbar på Sony Ericssons fyra FoU-kontor.

Utvecklingen sker numera bara i de fyra städerna Lund, Peking, Tokyo och Redwood Shores i Silicon Valley.

Under krisen minskade Sony Ericsson antalet anställda med 2 000.  Men nu har bolaget börjat anställa igen. Några nyrekryteringar av utvecklare är dock inte på gång i Sverige.

Enligt pressavdelningen har Lund fortfarande flest FoU-anställda av de fyra städerna. Men enligt uppgift från bolagets kreativa chef Rikko Sakaguchi är FoU-centret i Peking redan lika stort.

– Både i Lund och Peking finns ungefär 2 000 utvecklare. De är lika stora, sa Sakaguchi till Ny Teknik under mobilmässan i Barcelona nyligen.

Rikko Sakaguchi, som länge jobbat i Lund flyttar nu till Silicon Valley, där han uppger att det finns 300 som jobbar med forskning och utveckling, Han förklarar sin egen flytt till USA med att ”det är där de mest avancerade mobilerna tas fram”.

Enligt Sony Ericssons pressavdelningen har Peking inte 2 000 utvecklare anställda, utan 1 400.  I Tokyo uppges bolaget ha 900 personer som jobbar med utveckling, och i Silicon Valley 200.

Skillnaden mellan Sakaguchis uppgifter och pressavdelningens förklaras med att alla uppgifterna är ungefärliga.

Bert Nordberg, vd för Sony Ericsson, sa i förra veckan till Bloomberg News, att han avser rekrytera fler utvecklare på två ställen: i Peking och Silicon Valley.

Han räknar alltså inte med att behöva anställa fler i Lund.

Mer om: FoU Mobiltelefon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt