Sökmotorn som hittar tappade prylar

2013-09-06 14:47  
Radiomodulen med ZigBee och rfid storleksjämförd med ett 1-euromynt. Foto: Uni Ulm

Tappat bort mobilen, nycklarna, plånboken. Lugn - sökmotorn "Find My Stuff" hjälper till att hitta dem.

Känns situationen igen: Alldeles för sent på väg hemifrån, men var är nycklarna eller mobilen, eller plånboken. Var la jag dem senast?

En grupp studenter vid universitetet i Ulm beslöt att ta fram ett webbaserat hjälpmedel för att lokalisera de bortslarvade prylarna.

Genom att starta sökmotorn "Find My Stuff" och ställa frågan "Var är nycklarna?" är tanken att datorn strax ska svara "I andra byrålådan uppifrån" eller "Mellan bordet och soffan".

För att det ska funka måste dock prylarna som är i riskzonen först märkas med en liten krets. Den är utrustad med två energisnåla sändare av olika modell - en så kallad ZigBee-sändare och en rfid-transponder.

Båda systemen arbetar med olika räckvidder och kombineras så att de inte bara hittar prylar i ett rum, utan till och med var i en möbel prylen ligger.

I en byrålåda placeras sändarutrustningen, som i sin tur är ansluten till en vanlig wifi-router. Till skillnad från vanliga positioneringsmetoder arbetar "Find My Stuff" med signalstyrkemätningar. Det gör tekniken mindre känslig för skärmnings och reflexeffekter, menar studenterna.

Sökfrågan går till den specialprogrammerade internetsidan och överförs via servern. Via wifi skickar servern frågan till möbeln och börjar med att anropa rfid-kretsen för att höra om den sökta prylen ligger i någon av byrålådorna. Kommer inget svar ställs frågan till ZigBee-modulen, som har längre räckvidd. Den mottagna signalen mäts av flera antenner inbyggda i möbeln, och en processor tar fram en tvådimensionell graf över området omkring byrån. Systemet ska sedan svara exempelvis "Nycklarna ligger till höger om sängen" o s v.

Målet för studenterna var att ta fram ett söksystem som är enkelt för alla och envar att använda. Den som är van att 'Googla' på internet ska direkt kunna använda "Find My Stuff", anser studenterna.

De hoppas nu att en större möbeltillverkare ska intressera sig för att utveckla tekniken till en färdig produkt. I försöken har en byrå från Ikea använts, påpekar de.

Projektet ska presenteras andra veckan i september vid seminariet UbiComp '13 i Zürich.

Håkan Abrahamson

Mer om: Zigbee sökmotor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt