Digitalisering

Sökes: 2 300 praktikplatser

”Det är bra att få testa på att vara civilingenjör. Det är en utmaning, och det gör att man anstränger sig,” säger Benjamin Klintström som på sin praktik på SSAB:s provhus i Oxelösund bland annat jämför hårdhet i stål. Foto: Christian Rhen

En rad svenska teknikföretag satsar stort på Tekniksprånget för att locka unga till ingenjörsyrket. Målet är högt satt: 2 500 praktikplatser per år. Men i första omgången finns bara 200 platser, och satsningen drar i gång samtidigt som flera av företagen krisar.

Publicerad

Tekniksprånget är ett av de mest omfattande initiativen i Sverige för att få ungdomar att välja en bana inom naturvetenskap och teknik. Ett par av landets största teknikföretag och investmentbolag vill skapa en utbildningsväg där nybakade gymnasiestudenter får betald traineeplats redan innan de ens har påbörjat en ingenjörsutbildning. Regeringen bidrar med 100 miljoner kronor.

I våras när Tekniksprånget presenterades var visionen att det år 2015 ska finnas plats för 5 000 ungdomar per år, vilket betyder att det behövs 2 500 platser eftersom det är två praktikperioder per år. Det talades också om att det skulle finnas 1 000 platser det första året.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här