Söker tuff krets för rymdelektronik

2009-10-02 14:55  
John Cressler

En legering av kisel och germanium är en lovande lösning på problem med galaktisk jonbeskjutning av rymdelektronik.

Problemet för elektronik som används i rymden är den ständiga beskjutningen av tunga joner och andra högenergipartiklar.

Hittills har man valt dyra och skrymmande sätt att skydda elektroniken, exempelvis kretsar med hög redundans, trippelkretsar, där tre identiska kretsar styr mot en logikkrets som känner av om resultatet från de tre kretsarna avviker från varandra.

En annan metod är att härda kretsarna, vilket gör kretsarna upp till 50 gånger dyrare än vad en standardkrets kostar.

Därför är jakten intensiv på material som tål jonbombardemanget utan att bli skrymmande eller dyrt. Vid Georgia Tech School of Electrical and Computer Engineering har professor John Cressler kommit en lösning på spåret.

En legering av kisel och germanium kan vara lösningen. För att exakt ta reda på vad som händer när legeringen beskjuts av joner har han använt utrustning vid Sandialaboratoriet för att se vad en enskild jon ställer till med.

Målet är att kunna arrangera komponenterna i legeringen på ett sådant sätt att kretsar tillverkade av materialet blir motståndskraftiga mot all typ av strålning.

Hittills har hans team genomfört 3D-simuleringar, men dessa vill man jämföra med verkliga experiment.

John Cressler har fått stöd av Nasa och andra sponsorer för att genomföra försöken.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt