Sociala medier stärker säkerheten för afghaner

2021-08-20 09:56  
Talibanska soldater patrullerar Kabul på torsdagen. Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Facebook, Twitter och Linkedin uppger alla att de har upprättat säkerhetssystem för att skydda afghaner som använder plattformarna.

Många afghaner har efter talibanernas maktövertagande uppgett att de är rädda för repressalier för vad de har lagt upp på sociala medier, och människorättsorganisationer har uttryckt samma oro.

För att hjälpa användarna har Facebook bland annat tagit bort möjligheter för obehöriga att se eller söka i listan på vänner för konton från Afghanistan.

Läs mer: USA kan ge Kuba internet – mot regimens vilja

Företagets säkerhetsansvarige Nathaniel Gleicher skriver på Twitter att Facebook även har infört en verktyg för afghaner så att de bara behöver trycka på en knapp för att deras konton inte ska vara synliga för den som inte är kopplad som vän till personen.

Linkedin har dolt den annars öppna informationen om sina afghanska användare och Twitter uppger att de arbetar för att bland annat kunna radera gamla inlägg på plattformen och att de överväger att stänga afghanska konton och att användare aktivt måste öppna dem igen, allt för att även de som inte kommer åt internet inte riskerar repressalier.

Mer om: Sociala medier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt