Social vr - ”som att se på film med gasmask”

2015-12-15 12:13  
Jamen det här var väl fint! Och gasmasks-liknande, tycker Ny Tekniks testpatrull. Läs deras chatrecension av social virtuell verklighet här nedanför! Foto: Angelica Söderberg

NY TEKNIK TESTAR. Att använda virtuella glasögon har hittills varit en ganska ensam aktivitet. Det vill Facebookägda VR-bolaget Oculus ändra på.

Nyligen släppte företaget appen Oculus Social som gör det möjligt att möta andra med vr-glasögon och se på film tillsammans i en virtuell värld. Reportrarna Niklas Dahlin och Jonas Ryberg har testat och chattat om sin upplevelse.

Jonas:

Så, vi har testat att vara sociala med Samsung och Oculus gemensamma vr-mask. Du som inte testat tidigare, vad tyckte du om VR-upplevelsen i stort?

Niklas:

Det är nästan tillräckligt bra för att vara användbart. 3d-miljön känns än så länge bara som dekoration.

Jonas:

Ja, just i Oculus Social-appen finns så mycket Second Life-vibbar att man nästan kan höra Carl Bildt inviga en virtuell ambassad i närheten.

Niklas:

Sen har man ingen uppfattning om sin egen kropp heller, kan inte peka eller göra gester. Det enda man kan göra är att vrida eller luta på huvudet. Men det är just den närvaron om vr-chatt skulle kunna bidra mer utöver alla andra sätt att tele-tala.

Jonas:

Men jag tycker att de svävande huvudena ändå är förvånansvärt uttrycksfulla i och med att de följer hur du rör ditt huvud på riktigt. Ett större problem är att man inte ser varandra utan att vrida på huvudet.

Niklas:

Hela upplevelsen var inte negativ, men det saknas puts både här och där. Bristen på periferiseende är knepig, det är som att sitta och se film tillsammans med gasmask på.

Att det snyggaste grafiska i en biograf på månen är själva biostolen är också lite märkligt.

Jonas:

Men gasmaskkänslan kanske kan ge en extra dimension om man kollar på krigsfilm? Men jag håller med, det är inte bekvämt att titta under längre perioder.

Det är ju också lite begränsande att bara kunna se på Twitch och Vimeo, men tror du inte att det skulle vara succé med en Netflix-app eller varför inte någon sportkanal?

Niklas:

Systemet har absolut bäst förutsättningar om man sitter stilla med huvudet och tittar på något som händer. Så ja, en bärbar bioduk verkar lockande. Motorsport vore en suverän tillämpning - möjligen med reservation för åksjuketendenser.

Jonas:

Det är värt att påpeka att det är en tidig version av app för att kunna umgås i en virtuell värld och begränsningarna är ganska många. Till exempel är det ju svårt att hitta varandra, och det finns ju inte heller möjlighet att välja en privat biosalong. När som helst kan det dyka upp någon annan person och titta. Jag tycker du hade en bra jämförelse med ett chattrum från 1997.

Niklas:

Verkar logiskt att ta chattfunktionen från någon tjänst som redan fungerar, tillföra bio och en liten ”chattsalong”.

Jonas:

Men det är nog så de tänkt med att lägga in just Twitch? Men det är klart, det finns ingen direkt koppling till forumen där.

Niklas:

Och som du sa, det är konstigt att sitta i en biosalong men inte se den som sitter i stolen bredvid i kanten av synfältet. Vänder jag mig om för att prata med dig ser jag inte duken och vice versa.

Jonas:

Det känns som om de kunde ha lagt mer tid på just det, hur man är placerad i förhållande till varandra. Men jag tycker att det fungerade bra tillsammans med ljudet, det hördes tydlig skillnad på om du satt till höger eller vänster om mig i ”salongen”.

Niklas:

Det kanske är blandningen av att chatta och att titta på film som inte är så lämplig. Ett chattrum där man satt på var sin sida om ett bord skulle funka klockrent.

Jonas:

Ja, filmtittandet känns lite som en ursäkt bara i den här demon. Men kanske är det ett bra sätt att få ihop människor med liknande intressen? Jag tänker att det borde fungerar bra med frågesport och liknande spel.

Niklas:

Teknik på gränsen till användbar söker sin tillämpning?

Jonas:

Ja, verkligen, men det skulle vara förvånande om inte Oculus sitter och funderar på fler sociala appar. Jag menar, företaget ägs ju av Facebook. Själv skulle jag gärna se fler ”upptäckarappar” där man kan besöka platser eller miljöer tillsammans med andra.

Men det krävs ju något sätt att peka och röra sig smidigare.

Niklas:

Pekaren finns ju redan! Och fungerar bra. Den behöver bara en visuell markör i den upplevda miljön.

Jonas:

Tidningen VR Scout har gjort en enkät i appen för att få en bild av dem som är där. De har också noterat att många stänger av filmen för att bara sitta där och chatta.

Niklas:

Inte förvånande. Jag börjar nu undra hur många som har ett stort behov av att ha andra omkring sig om man ser på film på andra ställen än biografer. På paddan med lurar är väl inte helt ovanligt.

Jonas:

Det är väl kanske om man vill titta tillsammans med någon som är långt borta. Vi tittade ju mest på en ganska trist film med killar som klättrade runt på något berg. Men att se en rolig film, eller kanske ännu hellre spela ett spel, kan ju vara en social upplevelse.

Men nog snackat. Skulle du köpa glasögonen för att titta på film tillsammans med andra?

Niklas:

Ett stort kanske - men det är inte omöjligt.

Jonas:

Varför tvekar du?

Niklas:

Upplevelsen är inte tillräckligt bra. Efter tio minuter känns mina ögon lätt ansträngda, och det har inte gått bort en timme senare. Det saknas fortfarande en klockren tillämpning för mig. Rundvandringar i konstmuseer, kanske, med högre bildkvalitet.

Jonas:

Jag håller med. Det behövs mer högupplöst skärm och kanske något mer bekväma glasögon. Just den sociala Oculus-appen känns som en app man provar en gång för att det är lite häftigt, men sedan inte mer. På sikt tror jag att vi kommer att få se massor av vr-appar med olika sociala funktioner. Tänk dig själv ett Mario Kart i vr! Men tills dess väntar jag nog också med ett köp.

  

Få koll på digitaliseringen av företag och samhälle med vårt nyhetsbrev Digital Teknik!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt