Snowden: USA delar data med Israel

2013-09-12 09:39  

Washington (TT-AFP). USA:s säkerhetstjänst NSA (National Security Agency) delar "rå" data om amerikaners telefonsamtal och annan kommunikation med Israel, utan att filtrera bort uppgifter som kan hota privatlivets helgd.

Det skriver The Guardian med hänvisning till ett dokument som visselblåsaren Edward Snowden läckt.

"NSA skickar i regel minimerad och ominimerad rå-data till (den israeliska signalspaningsenheten) ISNU", heter det i ett pm som The Guardian publicerar.

USA har försäkrat att spridning av data görs i enlighet med strikta regler om att känsliga uppgifter ska plockas bort, ett grepp som kallas minimering.

Israel är nära allierat med USA, men ingår inte i den inre underrättelsekrets som kallas Five Eyes ("Fem ögon"). Där finns bara Australien, Kanada, Nya Zeeland och Storbritannien med. I utfrågningar i EU-parlamentet denna månad har även Sverige nämnts som ett land i detta samarbete.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt