Snart kan vilande mobiler lyssna

2012-09-25 15:01  

Mobiler i viloläge kan snart komma att kunna väckas av röstkommandon. Det ger möjlighet till effektivare röststyrning men öppnar också för avlyssning.

Det är amerikanska Nuance – ett av världens främsta när det gäller teknik för röstförståelse – som säger sig arbeta med ett antal chip-tillverkare kring möjligheten med aktivt lyssnande med mycket låg strömförbrukning.

Uppgiften kommer från Technology Review som intervjuat Nuances teknikchef Vlad Sejnoha.

Nuance utvecklar programvara för röstförståelse under varumärket Dragon, både dikteringsprogram för datorer och appar för mobiler.

Vlad Sejnoha tror att man inom ett till två år kommer att kunna väcka mobilen med olika frågor såsom "när är mitt nästa möte?".

Annan teknik som utvecklas gäller att kunna urskilja rösten hos mobilens ägare i en miljö med andra pågående ljud.

En fråga som blir aktuell med ständigt lyssnande är hur man ska hantera personlig integritet. Vlad Sejnoha påpekar att även om säkerheten kan garanteras tekniskt kan användaren känna sig obekväm med att mobilen lyssnar oupphörligt. Oron kan gälla hur insamlad ljudinformation hanteras.

Frågan är också om det går att bryta sig in i systemet och använda det för avlyssning.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt