Snart kan du betala med Swish utomlands

2019-09-03 07:51  
"Önskemålet om att göra Swish-betalningar utanför Sverige har länge varit en hög prioritet bland våra användare", menar Swish. Foto: TT

Snart blir det möjligt att använda Swish för att betala med mobilen även utomlands.

(Uppdaterad)

Sju mobila betallösningar i Europa går samman och bildar en ny organisation för att möjliggöra betalningar över landsgränserna.

Mobila betallösningar växer runt om i Europa, men i dag kan användare av ländernas olika tjänster inte föra över pengar sinsemellan.

Det kan det snart bli ändring på, efter att sju mobila betallösningar med verksamhet i Belgien, Tyskland, Österrike, Finland, Danmark, Portugal, Sverige, Schweiz och Norge nu går samman och bildar European Mobile Payment Systems Association, Empsa.

– Det finns en stor efterfrågan, inte minst från svenskt håll, om att kunna göra den här typen av betalningar även i länder som inte har Swish. Därför har vi nu i ett första skede skapat en plattform där aktörer från flera länder kommer att diskutera hur vi ska göra detta möjligt, säger Sofia Norén, presskontakt på Swish.

Läs mer: Nu tar mobilbetalningarna fart i Sverige

Tanken är att samarbetet ska leda till att exempelvis en svensk med Swish ska kunna föra över pengar till en norrman med den norska motsvarigheten Vipps.

– Du ska kunna swisha en vippsare och tvärtom, säger Sofia Norén.

Hur det hela kommer att fungera rent praktiskt och när betalningarna över landsgränserna kan bli verklighet är för tidigt att säga, enligt Norén.

– Vi kan inte gå inte på detaljerna riktigt ännu, men vi kommer att sätta oss ned med de andra aktörerna för att hitta en gemensam lösning. Förhoppningen är att ännu fler länder ska ansluta till organisationen, säger Sofia Norén.

Swish introducerades i Sverige 2012 som ett samarbete mellan sex av Sveriges största banker. Användandet har vuxit explosionsartat genom åren, och i augusti 2019 nådde tjänsten 7,4 miljoner användare. Samma månad swishades det över 46 miljoner gånger för ett totalt belopp av närmare 23 miljarder kronor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt