Snart i ditt vardagsrum – Google TV har landat

2010-10-07 11:42  

Slå på tv:n, skriv vad du söker efter, klicka och titta. Google TV ska hitta programmet oavsett var det finns. Och nu har den första boxen landat – Logitech Revue.

På onsdagen visades den första apparaten med Google TV upp på pressmöten samtidigt i New York och San Francisco – tv-boxen Logitech Revue. Och på tisdag i nästa vecka kommer en tv-apparat från Sony.

Utmaningen är tuff. Många har försökt få fart på kombinationen mellan tv och internet i vardagsrummet, men ingen har lyckats hittills. Och nu är det Googles tur.

Och det är klart att det lockar – antalet tv-skärmar i världen är ännu större än antalet mobiler. Och på sikt skulle det kunna bli en ny guldgruva för reklamintäkter, även om Google ännu talar tyst om reklam i Google TV.

Grundidén med Google TV är att det inte spelar någon roll var innehållet kommer ifrån. Istället för att bläddra i programguider söker man efter programmet, ungefär som på webben.

Med ett klick på sökträffen börjar man titta. Och det kan vara allt från ett klipp på Youtube eller webb-tv, till tv-kanalerna från hemmets satellit- eller kabeltv-box, filmtjänster som Netflix eller Amazon VOD, eller innehåll på en dator i hemmet. Google hittar och du tittar.

Eller lyssnar – även musiktjänster som Pandora och Napster finns med från start.

Systemet är byggt kring Googles operativsystem för mobiler – Android – och den andra grundbulten förutom sökningen är appar (dvs program, fast termen kanske förvirrar i tv-sammanhang...).

Inledningsvis finns appar från amerikanska tv-bolag som NBA och CNBC, men också för webbtjänster som Twitter. Inom någon månad blir det fritt fram för programutvecklare att göra egna appar, och bara fantasin sätter gränser för vad det kan innebära för tv-upplevelsen i vardagsrummet.

Dessutom går det naturligtvis att surfa på webben med en vanlig webbläsare (Google Chrome).

Logitechs tv-box Revue innehåller allt detta, och placeras "mellan" hemmets satellit- eller kabelbox och tv:n. Anslutning sker med hdmi-kablar, och den kopplas upp mot internet med kabel eller wifi.

Man ska kunna titta på en av sina vanliga tv-kanaler från satellit- eller kabelboxen, och samtidigt använda Revue – söka, surfa med mera. Tv-bilden syns då i bakgrunden eller infälld i litet format.

Boxen styrs från ett tangentbord med en inbyggd pekplatta. Det finns också ett minitangentbord som alternativ. Men man kan också styra boxen från en mobil – appar finns för Androidmobiler och för Iphone.

Revue ska i sin tur kunna styra kabel/satellitboxen med ir-signaler, ungefär som en universalfjärrkontroll, vilket är en av Logitechs specialiteter. Den ska också kunna styra digitala videoinspelare på samma sätt.

Som grädde på moset finns videosamtal. Till boxen kan man ansluta en videokamera – Logitech TV Cam – och videokonferensa med andra tv-apparater eller datorer via Logitechs existerande tjänst "Vid Hd".

Nu är förstås frågan – kommer Google TV att lyfta?

Försöken att smälta in internet i vardagsrummet är som sagt otaliga:

* Uppkopplade mediadatorer typ Windows Mediacenter eller svenska pionjären Wellton Way (som gick i konkurs 2007).

* Uppkopplade tv-apparater, med begränsat innehåll från nätet, bland annat i samarbete med Yahoo.

* Uppkopplade spelkonsoler med innehåll från filmtjänster

* Nyare tv-boxar med innehåll från filmtjänster som Netflix och Hulu samt webb-tv – exempelvis högaktuella Apple TV, Roku och Boxee Box.

Gemensamt är att ingen av dem går lika långt som Google TV när det gäller att smälta in "vanlig" TV. Och möjligen blir det en nyckel till framgång.

En svag länk kan då vara samspelet mellan Google-boxen och kabel/satellit-box. Förutom ir-styrningen gäller det innehåll i betaltv-kanaler som är skyddat i hdmi-signalen så att det kan visas på en tv, men inte nödvändigtvis användas av andra apparater, av rättighetsskäl.

Ett annan fråga är om boxen är för dyr.

Logitech Revue börjar säljas i USA i slutet av oktober och kostar 300 dollar inklusive tangentbord-fjärrkontroll. Minikontrollen kostar 130 dollar och kameran 150 dollar.

Enligt franska nouvelobs.com kommer boxen till Europa i början av 2011.

- - - -

Samma dag som Logitechs lansering visade Cisco upp sitt nya paket för videomöten med fokus på konsumenter – Umi Telepresence. Läs mer här.

Mats Lewan

Mer om: Google TV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt