Snart går biljettköpet som tåget - för tåget

2010-04-27 23:00  

Den som försökt boka tågbiljetter i Europa under flygstoppet vet att det saknas sajter för bokning och prisjämförelse. Orsaken är protektionism och brist på standarder, men det finns hopp.

- Rent tekniskt går det att lösa. Det handlar om politik och standarder som måste sättas, säger Erik Larsen, marknadschef på SJs dotterbolag Linkon, som driver det tågbokningssystem som används av SJ och resebyråer.

Avsaknad av standard gäller bland annat olika kombinationer av plats- och färdbiljetter, och regler för ålder på barn och vuxna. Politiskt handlar det om en tradition av tågbolag med nationellt egenintresse.

- Situationen är väldigt styrd av de två stora statliga tågbolagen, franska SNFC

och tyska Deutsche Bahn. Och de är otroligt monopolistiska och protektionistiska, säger Jan Svensson, internationell handläggare på SJ.

I dag kan internationella tågbiljetter i princip bara bokas hos SJ eller resebyråer genom ett nätverk som heter Hermes. Bokade tågbiljetter kan bara skrivas ut lokalt, och bara en del av det internationella utbudet finns tillgängligt - specialpriser saknas. Dessutom är det är extremt komplicerat.

- I?dag har jag bokat om 25 flygbiljetter från flera länder i Afrika, vilket tog omkring en timme. Om det hade varit tågbiljetter i Europa skulle det ha tagit hela dagen, säger Kicki Fredelius, erfaren resesäljare på Blomgren Travel Group.

Jan Svensson konstaterar att tågbolagens verksamhet till största delen är nationell och att internationell försäljning därför hamnar långt ner på prioritetslistan. Men vulkanaskan har snabbt fyllt europeiska tåg.

- Förhoppningsvis kan det få våra chefer att få upp ögonen för att det är en affär, säger han.

Han efterlyser en neutral sajt, där man inte bara kan boka biljetter utan även jämföra priser, som för flygresor.

Erik Larsen berättar att Linkon nu försöker göra internationella bokningar enklare. Dessutom har Linkon ett samarbete med Amadeus - det företag som hanterar en majoritet av europeiska flygbokningar.

Amadeus fyller nu på sitt system med tågbiljetter, bland annat från Linkon, så att webbsajter och resebyråer ska kunna visa både tåg- och flygalternativ i samma vy.

-?Vi börjar redan nu, men det kommer att ta tid innan det blir vanligt. Det skulle kunna ske över de närmaste fem åren, säger Philip Martin, marknadschef för tåg inom Amadeus.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt