Snart är Iphone 4 passé

2011-04-20 13:13  

Nu är det snart rea på Apples storsäljare Iphone 4. I september kommer nämligen Iphone 5 ut i handeln och vilken trendputte vill ha en gammal 4:a då?

(Uppdaterad) Normalt släpper Apple sina Iphone-nyheter under sommaren, men inte denna gången.

Det har varit mycket strul med Iphone 4 och som lök på laxen kom naturkatastrofen i Japan och slog ut en stor del av den japanska komponentindustrin, vilket också påverkar Apple.

Nyhetsbyrån Reuters säger sig nu ha säkra källor till uppgiften att Iphone 5 börjar tillverkas vid fabrikerna i Kina och att försäljningen kommer igång i september.

Iphone är en av Apples mest framgångsrika produkter någonsin. Under fjärde kvartalet förra året stod Iphone för en tredjedel av hela Apples omsättning.

Den första Iphonemodellen, en gsm-telefon, lanserades av Steve Jobs i januari 2007 och började säljas i juli samma år.

Time Magazine utsåg Iphone till årets uppfinning 2007.

En uppdaterad version med 3G-teknik släpptes sommaren 2008 och ytterligare en uppgradering, Iphone 3GS, lanserades i juni 2009.

Den 4 juni förra året visades Iphone 4 upp och  började säljas i juli samma år. Det blev rusning, kö och förbeställningar och Iphoneköparna gjorde vad som helst för att få tag i de första Iphone 4-mobilerna.

Nu har alla väntat på Iphone 5, men det har länge stått klart att det inte blir någon sommarlansering som det brukar bli.

Enligt Reuters får Iphone-älskarna vänta ända till september för att få en ny modell – som enligt förhandsspekulationerna dock inte innehåller så mycket nytt.

Den viktigaste nyheten är en snabbare processor, en 1 GHz tvåkärnig A5-processor. Experterna tror också att Iphone 5 får en kamera med 8 megapixels upplösning.

Annars tror de flesta att femman utseendemässigt kommer att se ut som fyran, trots att det har spekulerats mycket i en större skärmstorlek.

PS. Vi fick snabbt ett mejl från läsaren Chris som skriver att rabatten på Iphone 4 redan är här.

"Som en av deras VIP kunder erbjuds jag köpa iPhone 4, 16GB med en rabatt på 11 627 kr(!)"

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt