Snart är Iphone 4 passé

2011-04-20 13:13  

Nu är det snart rea på Apples storsäljare Iphone 4. I september kommer nämligen Iphone 5 ut i handeln och vilken trendputte vill ha en gammal 4:a då?

(Uppdaterad) Normalt släpper Apple sina Iphone-nyheter under sommaren, men inte denna gången.

Det har varit mycket strul med Iphone 4 och som lök på laxen kom naturkatastrofen i Japan och slog ut en stor del av den japanska komponentindustrin, vilket också påverkar Apple.

Nyhetsbyrån Reuters säger sig nu ha säkra källor till uppgiften att Iphone 5 börjar tillverkas vid fabrikerna i Kina och att försäljningen kommer igång i september.

Iphone är en av Apples mest framgångsrika produkter någonsin. Under fjärde kvartalet förra året stod Iphone för en tredjedel av hela Apples omsättning.

Den första Iphonemodellen, en gsm-telefon, lanserades av Steve Jobs i januari 2007 och började säljas i juli samma år.

Time Magazine utsåg Iphone till årets uppfinning 2007.

En uppdaterad version med 3G-teknik släpptes sommaren 2008 och ytterligare en uppgradering, Iphone 3GS, lanserades i juni 2009.

Den 4 juni förra året visades Iphone 4 upp och  började säljas i juli samma år. Det blev rusning, kö och förbeställningar och Iphoneköparna gjorde vad som helst för att få tag i de första Iphone 4-mobilerna.

Nu har alla väntat på Iphone 5, men det har länge stått klart att det inte blir någon sommarlansering som det brukar bli.

Enligt Reuters får Iphone-älskarna vänta ända till september för att få en ny modell – som enligt förhandsspekulationerna dock inte innehåller så mycket nytt.

Den viktigaste nyheten är en snabbare processor, en 1 GHz tvåkärnig A5-processor. Experterna tror också att Iphone 5 får en kamera med 8 megapixels upplösning.

Annars tror de flesta att femman utseendemässigt kommer att se ut som fyran, trots att det har spekulerats mycket i en större skärmstorlek.

PS. Vi fick snabbt ett mejl från läsaren Chris som skriver att rabatten på Iphone 4 redan är här.

"Som en av deras VIP kunder erbjuds jag köpa iPhone 4, 16GB med en rabatt på 11 627 kr(!)"

Lars Anders Karlberg

Mer om: Iphone Pekskärm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt