Snacka på så laddar du mobilen

2008-12-04 14:41  

Samtidigt som du pratar i mobilen omvandlas ljudvågorna till den elektriska energi som driver apparaten. Kaftkällan bygger på piezoelektricitet i nanoskala.

Amerikanska forskare hoppas kunna bygga mobiler som inte behöver några batterier.

Kraftkällan blir själva pratet där ljudvågorna omvandlas till elektrisk energi.

Tekniken som används är piezoelektricitet i nanoskala, enligt ett pressmeddelande från Texas A&M University.

Piezofenomenet är en över hundra år gammal upptäckt som visade att vissa kristaller genererar elektricitet när de utsätts för mekaniskt tryck. Idag finns bland annat piezoelektriska mikrofoner.

Men energin som alstras har hittills varit mycket svag. Det är det som de amerikanska forskarna med professor Tahir Cagin i spetsen nu ändrat på.

– När vissa material tas ner till nanoskala ändras en del egenskaper dramatiskt, säger Tahir Cagin i pressmeddelandet.

Det han upptäckt är bland annat att ett piezomaterial med tjockleken 21 nanometer producerar dubbelt så mycket energi som när tjockleken bara är några få nanometer större eller mindre.

Men än återstår mycket forskning innan Tahir Cagins arbete kan omsättas till kommersiella produkter.

– Vi studerar grundläggande naturlagar och undersöker såväl kemiska som fysiska sammansättningar för att förända deras strukturer på olika sätt som förbättrar materialens prestanda, säger Tahir Cagin.

Nya piezomaterial ska vid sidan av att omvandla ljudvågor till elektricitet även användas på konventionellt sätt där de utsätts för ett mekaniskt tryck.

Då tror Tahir Cagin att det även kan dyka upp batterilösa datorer och andra elektroniska apparater för både konsumenter och militär användning.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt