Snabbt och snyggt skrivbord på nätet

2008-01-22 23:00  

"Varsågod, här är plattformen. Gör nu programmen åt oss." Det hoppas Xcerion i Linköping som nyligen öppnat Xcerion Internet Operating System, Xios, för tusentals intresserade utvecklare.

Det svenskutvecklade skrivbordet på nätet är i sin linda, men vecka för vecka lanseras program som går att använda via tjänsten.

Under våren kommer alla de vanligaste kontorsprogrammen att finnas på plats, tillverkade av Xcerion. Men just nu är det också en plattform som vem som helst kan använda för att skapa lättåtkomliga tjänster eller program, som andra

i sin tur kan nå från en internetansluten dator.

Det tar fem sekunder att starta skrivbordet som öppnas i webbläsarens fönster, men som sen kan visas över hela skärmen. När man är klar med sitt arbete och har stängt Xios, är datorn rensad. Allt som gjorts är väl förvarat i Xcerions server inför nästa inloggning, kanske från en annan plats. Senare ska det också gå att koppla ur nätverkskabeln och köra lokalt på datorn.

Programmen skapas med XML-kod, ett språk för att etikettera information, vilket inte kräver traditionell programmeringskunskap.

- Man kan säga att programmen konfigureras ihop i stället för att programmeras, säger vd och grundare Daniel Arthursson, och förklarar att Xcerion tillhandahåller komponenter som sätts samman till ett färdigt program.

För att göra avancerade program krävs dock kunskaper i JavaScript.

Senare i vår ska det gå att grafiskt sätta samman program. Objekt med inställda egenskaper går då att placera, flytta eller koppla ihop ungefär som byggklossar, för att bygga programlogiken.

Styrkan i plattformen är att den samtidigt är en motor för samarbete. Det går att skapa grupper och flera personer kan samtidigt jobba i dokument.

När Ny Teknik testar plattformen är det samarbetsgrupper för utveckling, manualer för utvecklare samt processhanterare som har kommit längst. Där finns en grund för dem som vill prova på eller rentav profilera sig som utvecklare. Men systemet är instabilt, som tidiga förhandsversioner brukar vara. En del saker fungerar bara på Windows XP, inte på Vista. Flera självklara funktioner saknas helt.

De program som hittills visas upp är mycket enkla. Det finns bland annat en webbläsare, ett ekonomiprogram, en texthanterare och en webbradiospelare. Det som funkar bäst är ett presentationsprogram.

Xcerion säger att under första kvartalet kommer det ordbehandling, kalkyl, direktmeddelanden, hemekonomi, e-post, kalender och att-göra-lista. Före sommaren ska det också finnas en marknadsplats för att hyra eller hyra ut program som fungerar i Xios.

Men det är långt kvar innan Xios attraherar skaror av vanliga användare.

Xios 3 beta

*Svenska Xcerions utvecklingsplattform för ett skrivbord som laddas från nätet in i en webbläsare.

*Kräver Windows XP och Internet Explorer 6 och uppåt.

Vasst

*Snabbt

*Snyggt

*Lättanvänt

Kasst

*Rikt på buggar.

*Klent med hjälptexter.

Många tjänster härmar OS

*Det finns många tjänster på webben som hävdar att de är operativsystem, OS, som körs i webbläsaren. Samtliga är i stället skal ovanpå något annat, men härmar ett OS. Xios kallas ett internetoperativ­system och kan också kännas som ett sådant. Det är dock ett skal till webbläsaren på datorn, och samarbetar med ett operativsystem på Xcerions servrar.

*Här är andra skrivbord på nätet. Några går det att göra egna program i, några har egna applikationer och andra är bara snygga portaler mot andra nättjänster.

Ajax 13http://www.ajax13.com,Parakeyhttp://parakey.com,Portrait of a kitehttp://osx.portraitofakite.com,Desktop on demandhttps://desktopondemand.com,You OShttps://www.youos.com, Goowyhttp://www.goowy.com,Desktop Two http://desktoptwo.com,Xin Deskhttp://www.xindesk.com,Eye OS http://eyeos.org,Ghosthttp://g.ho.st,Glide http://www.glidedigital.com,Purefectwww.purefect.org,g OShttp://www.thinkgos.com

Tomas Carlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt