Snabbare väg till vård med app-test

2016-05-23 06:00  
Elin Lindblad på konsultbolaget Medical Management Innovations vill koppla ihop tjänsten för att hitta ledbesvär med tidsbokningen på vårdcentralen. Foto: Jörgen Appelgren

Har du ont i lederna eller är orolig för hudcancer? Med hjälp av appar och webbtjänster går det att snabbt få en första diagnos. Det sparar mycket tid både för patienten och för vården.

Vården vill gå samma väg som banken och få oss att göra en del av jobbet hemma framför datorn eller i mobilen. Tanken är att smarta webbtjänster och appar ska spara resurser och samtidigt se till att patienten får rätt vård direkt.

Webbtjänster och appar som ger en ”gräddfil” direkt till rätt läkare tas fram både av landstingen själva och av privata entreprenörer som hoppas tjäna en slant på att hjälpa kunden att ställa diagnos och skriva en egen remiss, i stället för att gå till vårdcentralen.

Projektet 4d bedrivs i samarbete mellan Stockholms läns landsting och Karolinska institutet och siktar in sig på att skapa självtest för de fyra diagnoserna hjärtsvikt, bröstcancer, diabetes och ledbesvär. Först ut är tjänsten Ontilederna.nu som lanserades i januari förra året. Sedan dess har drygt 87 500 personer gått igenom ett femminuters självtest för att få en rekommendation om de behöver söka vård eller inte.

– Syftet med tjänsten är tidig upptäck och att man ska kunna komma snabbare till vården. Som patient har man mycket bättre prognos om man får rätt behandling direkt. Då kan patienten slippa både sjukskrivning och kanske handikapp, säger Elin Lindblad på konsultbolaget Medical Management Innovations som är projektledare för Ontilederna.nu.

Efter testet får patienten en rekommendation om vård och en sammanfattning som man kan ta med sig till sin läkare. Nu planerar Elin Lindblad för att koppla ihop tjänsten direkt med tidbokningen på en vårdcentral och se till att informationen som samlas in i testet hamnar direkt hos rätt läkare.

– Tanken är att det ska fungera som ett underlag i primärvården för att skriva en remiss till en specialist, säger Elin Lindblad.

De tekniska komponenterna som utvecklas inom 4d ska kunna återanvändas inom fler diagnosområden och för fler landsting än Stockholms läns för att kunna pressa kostnaderna för tjänsten.

En liknande snabbväg som den som finns för ledbesvär i Stockholm planeras för hudcancerpatienter i Västra Götalandsregionen. Här är det företaget Idoc24 som med sin app och ett speciellt framtaget mobiltillbehör för att fotografera födelsemärken, hjälper den som vill skapa en så kallad egenremiss som skickas direkt från appen till vården.

Bilden som tas med mobilen granskas först av någon av företagets hudläkare som gör en bedömning av om patienten behöver kontakta vården. Till skillnad från Ontilederna.nu så kostar Idoc24:s app och mobiltillbehöret, som ska kunna köpas på Apotek, mellan 200 och 800 kronor för patienten att använda.

 

Få koll på digitaliseringen av samhälle och företag med nyhetsbrevet Digital Teknik!

Gå direkt vidare till specialisten

Project 4d ska testa den direkta kontakten med vårdcentralen tillsammans med fyra vårdcentraler efter sommaren.

På sikt är tanken att vårdcentralen ska kunna hoppas över helt i vissa fall och att patienten efter webbtestet tillsammans med en provtagning ska kunna skickas direkt till en specialist.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt