Smartare sök när användarna hjälps åt

2009-08-28 12:26  

Linköpingsföretaget Twingly tänker slå Google på fingrarna med en ny söktjänst som håller koll på vad som händer inom vissa ämnen. Knepet är att användarna hjälps åt.

– Alla som använder nätet upplever förr eller senare att informationsflödet blir för stort när det blir svårt att hitta de mest relevanta länkarna, säger Martin Källström, vd för Twingly.

Med Twinglys nya söktjänst Twingly Channels som smyglanseras den 1 oktober samarbetar användarna med omvärldsbevakningen.

För varje specifikt ämne, exempelvis svensk fordonsindustri, skapas en så kallad kanal. Till den kopplas ett stort antal webbplatser som brukar publicera texter som är relevanta för ämnet. Nya artiklar hämtas in till kanalen, där de användare som hinner kan markera det som är särskilt läsvärt.

Dessutom håller Twingly Channels koll på vad som skrivs i bloggar och mikrobloggar runt om i världen. Om det är många som länkar till en viss artikel rankas den högre.

– Därför kommer den som har ont om tid inte att behöva skanna långa sidor med rubriker eller besöka massor av webbplatser. Det räcker med ett besök i kanalen för att se vad som är mest läsvärt för tillfället, säger Martin Källström och fortsätter:

– Den som vill göra någon form av omvärldsbevakning gör ju ofta samma sökning om och om igen, med någon dags mellanrum. Det här blir ett sätt att automatisera arbetet, och dessutom göra det bättre.

Styrkan jämfört med en sökning i Google är enligt Martin Källström att Twingly, tack vare sina befintliga sökmotorer för blogg- och mikrobloggvärlden, har koll på det som händer i den så kallade realtidswebben, och kan använda det för att slipa rankningen.

– Självklart kommer Google att bli bättre, men det kommer också våra användare till nytta, eftersom man kan hämta in sökresultat från andra tjänster till en kanal, säger han.

Vad har varit den största utmaningen med att utveckla Twingly Channels?

– Att få användarna att förstå vad samarbetet i kanalerna tillför. Därför kommer det inte vara möjligt att skapa egna kanaler när vi öppnar tjänsten, bara bli medlemmar i dem som redan finns. På det sättet vill vi styra in användarna i ett mer socialt beteende, säger Martin Källström.

- - - - -

Twinglys spelplan är bloggvärlden

Twingly grundades 2007 och utvecklar en sökmotor för bloggar och mikrobloggar. Bland de betalande kunderna finns många stora tidningar, både i Sverige och utomlands, som använder Twinglys teknik för att visa vilka som bloggar om tidningens artiklar.

I juli 2007 tog Twingly in 10 miljoner kronor i riskkapital från Servisen. Twingly planerar en nyemission i samband med lanseringen av Twingly Channels för att finansiera internationell etablering.

Twingly Channels öppnar i en stängd betaversion den 1 oktober. Öppen för alla ska den bli innan årsskiftet.

Så fungerar Twingly Channels

 • En användare ...
  ... skapar en kanal.
  ... anger ett antal relevanta sökord för automatiska sökningar i nätets bloggar och mikrobloggar.
  ... kopplar på webbplatser som ofta skriver om ämnesområdet.
  ... bjuder in fler användare.
 • En webbsida rankas högre i kanalen när...
  ... en användare markerar en text på sidan som läsvärd
  ... bloggar och mikrobloggar ofta länkar till sidan.
 • Användarna kan också i realtid, som i en traditionell chatt, diskutera kanalens innehåll med varandra.

Anders Thoresson

Mer om: mikrobloggar sök

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt