Smarta hemmet följer elpriserna

2011-10-18 23:00  

Lagra energi i frysen, tvätta mitt i natten och följ elpriset timme för timme. Ny Teknik har besökt Sveriges första lägenhet för smarta elnät.

Hur förändras våra hem med fram­tidens smarta elnät? En lägenhet i Västerås ger några ledtrådar. Här har bostadsbolaget Mimer förvandlat en fyrarummare i ett miljonprogramsområde till en futuristisk visnings­lägenhet.

– Vi vill visa hur en familj kan leva om 15 år, både när det gäller tekniken och vardagslivet, säger Mimers ­marknadschef Eva ­Favaro som visar runt i bostaden.

Den fiktiva framtidsfamiljen är ansluten till ett smart elnät, ett begrepp som är hajpat i dag men kanske vardag år 2026. Ett sådant intelligent nät måste stå pall för ­massor av små nyckfulla elproducenter, som pumpar in stora mängder el ­blåsiga soldagar, men inte bidrar alls under vindstilla nätter.

En stor utmaning är att förhindra obalanser i elnätet. Annars riskerar det att haverera om alla samtidigt kopplar in sina elbilar för laddning vid en tidpunkt när det råder elbrist.

Sådana situationer vill ABB undvika genom att aktivt styra hemmet så att förbrukningen ökar när det finns gott om grön energi i nätet.

– Det är gynnsamt både för miljön och för din plånbok, säger Ralf Späth, som är affärsutvecklare på ABB.

Han öppnar elskåpet i hallen och visar en styrmodul som företaget lanserar först nästa år. Den följer elpriset timme för timme och styr hemmets apparater automatiskt.

Allt från värmeslingorna i golvet till led-spottarna i taket. När det finns ett överskott av el och ­elpriset sjunker under en viss nivå så laddas elbilen full, tvätt­maskinen startar och temperaturen i frysen sänks några grader. När el­priset stiger stängs utvalda funktioner av.

Om visionen ska bli verklighet så måste timbaserade elpriser införas. Annars tjänar bostadsägaren inte in den investering som krävs. ABB uppger inga exakta prisuppgifter, men bekräftar att en installation kan gå på tiotusentals kronor.

Företaget kallar konceptet för ­”aktiva hus”, och tekniken ska tas i bruk i den uppmärksammade ­miljösatsningen Norra Djurgårdsstaden som byggs i Stockholm. ­Området står helt klar först 2030.

Men redan nu kommer besökare från när och fjärran för att se området som kan bli det första i världen anpassat för smarta elnät. Fast vill man se hur en aktiv lägenhet kan se ut i verklig­heten, så får man än så länge besöka Vallby i Västerås.

Charlotta von Schultz

Mer om: m2m ABB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt