Smart kamera skulle ha larmat direkt

2012-09-26 05:00 Anna Orring  
Först blev han rånad, sedan påkörd av tåget. Händelsen inträffade vid Sandsborgs station tidigt på morgonen 8 september. Mannen blev svårt skadad men överlevde. Den misstänkta rånaren häktades i förra veckan. Foto: Polisen/Scanpix

Sju minuter – så lång tid låg mannen på spåret innan han blev påkörd av tunnelbanetåget. Med proaktiv videoövervakning hade larmet gått direkt när han ramlade ned på spåret. Nu överväger SL att testa ett sådant system.

Den 38-åriga mannen låg kvar på spåret vid Sandsborgs tunnelbana efter att han blivit rånad. Bara rånaren såg honom, men gjorde inget för att hjälpa honom innan tåget kom.

Under de minuter mannen låg där innan han blev påkörd hade ett system för proaktiv kamera­övervakning hunnit larma. Såväl spärrvakt som tunnelbaneföraren och larmtjänst hade kunnat reagera.

Det anser i alla fall flera företag som arbetar med videoanalys och kameraövervakning, som Ny Teknik har talat med. Ett sådant system skulle också kunna förhindra flera typer av olyckor där människor befinner sig på spåren.

Varje år sker omkring tjugo sådana allvarliga olyckor i tunnelbanan.

Men vid SL:s 4 500 övervakningskameror i tunnelbanan och på pendeltågsstationer sker ingen dataanalys i realtid. SL skulle för två år sedan testa ett system där en mjukvara med bildanalys kopplades in på den vanliga kameraövervakningen. Men programvaran levererades aldrig, och något test genomfördes inte.

– Leverantören lyckades inte få fram de här algoritmerna, så det blev inget test i skarpt läge, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på SL.

Vilken typ av system det gällde har Ny Teknik inte fått svar på trots upprepade frågor, inte heller om man försökte hitta alternativa leverantörer. Men SL ska ta ett nytt tag för att titta på intelligent kameraövervakning. Det är en del i ett projekt att röda t-banelinjen ska rustas upp. Senare i höst ska en delrapport utvärdera olika system med intelligenta kameror. I samma projekt tittar man också på spårlarm.

Göteborgsföretaget Mindmancer har levererat system för kameraövervakning av ett hundratal skolgårdar i hela landet. Det används också för att bevaka byggarbetsplatser och bangårdar. Vd Johnny Berlic anser att ett system som deras hade kunnat förhindra att mannen vid Sandsborgs t-bana blev påkörd, och att sådan teknik finns tillgänglig i dag.

– Systemet skulle upptäcka och förstå att något har hänt, och uppmärksamma en operatör på detta, säger han.

Mindmancer har utvecklats ur forskning vid institutionen för data- och informationsteknik på Chalmers. Förra året var omsättningen nästan tio miljoner kronor, vilket ger en bild av ett ökande intresse för den här typen av kameraövervakning.

– Vi har lärt datorn att titta på och förstå bilden. Utifrån algoritmer gör den en pixelanalys av bilden och en objektsklassificering som kan konstatera att – ja, det är en människa. Analysen kan skilja ut människor till exempel från fåglar, säger Johnny Berlic.

Ett annat företag som arbetar med intelligent videoanalys i Sverige är Schneider Electric. Spårsystem, tunnelmynningar och flygplatser är exempel på platser där tekniken används.

– Tekniken kan detektera att ett objekt som rör sig i bilden är en människa, och flaggar upp om något onormalt har hänt. Det har också utvecklats kameror som känner av värme i bilden, som kan användas i miljöer där det inte finns ljus och känner av om värmen kommer från ett objekt som är en människa. Det här är ett system som kan användas till exempel i tunnlar och på spår, säger Johan Svensson, produktchef för videosäkerhet på Schneider Electric.

Två lagar styr kameraövervakning

Länsstyrelsen ger tillstånd för kameraövervakning av platser som allmänheten har tillgång till. Undantag görs för lokaler för bank, post och butik, där krävs endast en anmälan till länsstyrelsen. Lagen om kamera­övervakning gäller.

För att kamera­övervaka platser dit allmänheten inte har tillträde, som företag och inne i skolor, krävs inget tillstånd. Där­emot gäller personuppgiftslagen om informationen lagras digitalt. Den säger att övervakningen inte får vara otillbörlig. Om den personliga integriteten kränks måste det vara motiverat av ett skyddsintresse. Datainspektionen har tillsynsansvar.

En statlig utredning har föreslagit en ny lag, där alla regler kring kameraövervakning samlas. Förslaget är att Datainspektionen ska ha ansvar för tillstånd och tillsyn.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS