Smart hus väljer själv finel

2012-02-09 10:45  

Ett smart bostadshus byggs just nu i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. En av lägenheterna ska utrustas med system som automatiskt ser till att eldrivna apparater körs när elen är billigast och mest miljövänlig.

-Tanken är att du ska ha ett system som automatiserar. Du kan be systemet att ladda elbilen när elen är som billigast eller när elen ger minst koldioxidavtryck, säger Nils Brandt, lektor på avdelningen industriell ekologi på KTH.

Den smarta lägenheten ska också automatiskt kunna eleffektivisera. Den ska sänka värmen och dra ner på luftkonditioneringen när ingen är hemma.

Huset byggs inom ramen för ett tvåårigt forskningsprojekt där flera aktörer deltar. Förutom KTH deltar även Fortum, Interactive Institute, ABB, Electrolux, JM, NCC, HSB och ByggVesta. Syftet med projektet är att utveckla och studera ett system för smarta elnät i stadsmiljö.

-Det här är första gången som hela systemet testas. Tanken är vi sedan ska göra en större satsning och installera systemet i omkring 200 lägenheter i Norra Djurgårdsstaden, säger Carin Torstensson, projektledare på Interactive Institute.

Forskningen kring lägenheten som byggs just nu kommer bland annat att handla om att räkna fram den bästa lösningen.

-Ibland när el är billig kanske den inte alltid är miljövänlig. En tvättmaskin går igenom många faser när den jobbar, där alla faser drar olika mycket ström. Det blir en hel del parametrar att hålla reda på, säger Henrik Sandberg, biträdande lektor på KTH, i ett pressmeddelande.

Forskarna ska också studera hur elförbrukningen kan åskådliggöras för de boende, till exempel i en Ipad.

-Det är ett av flera designkoncept som vi har, men det är inte utvärderat än. Prototyperna ska vi bygga i projektet, säger Carin Torstensson.

Ett annat område som ska undersökas är hur elmarknaden kan anpassas till smarta hus. Elavtal som kan matcha behoven i sådana hus ska tas fram.

Tanken är att den smarta lägenheten ska säljas till en familj som får utvärdera systemet.

-På en lägenhet kan vi inte säga något om beteendet, men vi kan åtminstone testa om det här är något som en familj kan stå ut med. Sedan när vi placerar ut det mer storskaligt, då har vi möjligheten att testa beteendet, säger Carin Torstensson.

Parterna bakom forskningsprojektet anser att projekt av den här typen är nödvändiga för att kunna uppnå Sveriges miljömål för 2020.

-Helt klart är detta ett viktigt steg i utvecklingen av smarta elnät, säger Henrik Sandberg.

Smarta elnät

Smarta elnät är elektriska energisystem som utnyttjar informations- och styrteknik, distribuerad databehandling samt tillhörande givare och manöverorgan.

Smarta elnät kan innebära att elanvändningen automatiskt anpassas efter elpriser, eller att industrier kopplar bort tillverkningsprocesser när elpriset är högt. De smarta elnäten ska också kunna klara en ojämn eltillförsel från flera producenter.

Smarta elnät omfattar egentligen mer än själva elnäten. Även elproduktionsanläggningar, elektriska installationer i bostäder och industrier samt utrustningar som drar el ingår.

Linda Nohrstedt

Mer om: Elnät Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt