Små svarta lådor tar pulsen på nätet

2009-03-31 12:08  

Ett tiotal små svarta lådor är allt som behövs för att hålla koll på hur ett medelstort bredbandsnät mår. Det menar ett Luleåföretag som nu lanserar en enkel tjänst för att ta pulsen på nätet.

Det är Luleåbaserade Absilion, med rötter i Telia Soneras utvecklingsavdelning, som på onsdagen lanserade tjänsten Netrounds.

Tjänsten håller koll på hur tjänster som ip-telefoni och ip-tv flyter genom bredbandsnät.

Allt som behövs är ett tiotal, eller för riktigt stora operatörer ett hundratal, små lådor i samma format som en cd-box. Lådorna som kallas Genalyzer ansluts till nätet och skickar sedan trafik till varandra för att se hur den behandlas av nätet.

Ovanligt med hyrtjänst
- Det finns förstås en rad andra företag som gör diverse tester, men det vi är starka på är att vi kan kombinera säkerhetstester, prestandatester och funktionstester, plus att vi kan erbjuda det som en hyrtjänst, säger Mats Nordlund, vd och medgrundare till Absilion.

Mats Nordlund uppger att priset för tjänsten för en medelstor bredbandsoperatör kan komma ner till ett par tusenlappar i månaden.

För den som vill ha kraftigare hårdvara än de små svarta lådorna finns själva programvaran i Genalyzer att ladda ner gratis. Det som kostar är att kunna starta och stoppa tester samt komma åt mätresultaten, allt via en webbsida.

Några stadsnät testar
Enligt Mats Nordlund har Absilion nu en handfull stadsnät som testkunder.

Ett par andra svenska företag som arbetar med kontroll av nät är Tail-f, som automatiserar inställningar för slutkunder, samt Netadmin som övervakar olika komponenter i nätet.

Jättar på det området är IBM med sin programvara Tivoli/Netcool samt HP med Open View.

Absilion

Grundat 2007
Ägare: Grundare och anställda
Antal anställda: 5
Söker riskkapital

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt