Små basar med reklamskärm för framtidens mobilnät

2013-05-06 08:46  
Ericssons första basstation avlastar nätet i Nanning i Kina.

Den här typen av små basstationer kommer att bli vanliga i framtidens heterogena mobilnät. Ericssons första variant ”City Site” har installerats för att avlasta nätet i staden Nanning i södra Kina.

Det börjar bli fullt i mobilnäten på många ställen i storstäderna världen över. Med de nya små basstationer som har börjat dyka upp på marknaden kan operatörerna snabbt avlasta de mest överhettade områdena. Med de här lösningarna behöver operatörerna inte lägga lika mycket pengar på torn och master.

Ericssons nya basstation, City Site, testas för första gången kommersiellt. China Mobile har installerat den i sexmiljonerstaden Nanning i södra Kina.

Den har produkten innehåller Ericssons traditionella basstation RBS6000, men är försedd med en så kallad omni-antenn, som skickar ut radiovågorna åt alla håll, 360 grader. Ericssons uppskattar att basen har en täckningsradie på mellan 50 meter och ett par hundra meter.

City Site som är fyra meter hög placeras på marken, och är tänkt för områden som järnvägstationer, stadskärnor och affärscentrum. För att anpassa basstationen till gatumiljön har Ericsson kompletterat den med en digital annonsplats, klocka och pekskärm.

På sikt ser Ericsson den här typen av små basstationer som del av sin satsning på så kallade het nets, Het nets är en förkortning heterogena nät, där celler av olika storlek jobbar ihop inom samma täckningsområde. Detta till skillnad från dagens nät, där alla celler är ungefär lika stora.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt