Slutfikat på klassisk webbadress

2001-03-14 13:00  
Internets första megastjärna, The Trojan Room Coffee Pot, går i pension. Det är den berömda kaffebryggaren i datorlaboratoriet vid Cambridge universitet i England som nu ska stängas av.

Kaffepannan blev global kändis 1993. Då riktades världens första webbkamera mot den elektriska bryggaren. Kameran kopplades till internet och hela världen kunde kontrollera om det fanns nybryggt fika i datorforskarnas panna.

Från början var syftet att laboratoriets personal skulle slippa gå iväg till fikarummet och hitta en tom kaffepanna.

Men kaffebryggarens hemsida blev snabbt en kultsajt och varenda tidning skrev artiklar.

Även om de frimärksstora bilderna bara uppdaterades några gånger per minut betraktas The Trojan Room Coffee Pot som den första sajt som spred rörliga bilder via internet.
Sedan starten har kaffebryggarens hemsida haft 2,4 miljoner besök.

Dan Gordon vid Cambridge, som kopplade kameran till webben, berättar att turister som kommer till Cambridge frågar efter bryggaren på stadens turistinformation.

- Jag minns ett amerikanskt par som tog massor av fotografier och var mycket imponerade, säger Dan Gordon till Zdnet.

- Att kokaren blev så populär på nätet är ganska lustigt. Att se kaffepannan fyllas är väl bara aningen mer spännande än att se nymålad färg torka.

Anledningen till att världens mest berömda kaffebryggare nu ska pensioneras är helt enkelt att datorlaboratoriet ska flyttas till nya lokaler.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt