Slutfaxat för Stockholms tingsrätt – går över till mejl

2018-10-23 11:45  
Foto: Panther Media GmbH / Alamy

Den gamla trotjänaren telefaxen har gjort sitt hos Stockholms tingsrätt. Snart går myndigheten över till mer modern teknik – det vill säga e-post.

Telefaxen fick sitt stora genombrott under 1970-talet. Under de senaste åren har dock tekniken fört en allt mer tynande tillvaro, i synnerhet i Sverige.

Från och med 1 januari 2019 kommer det inte länge gå att faxa in handlingar till Stockholms tingsrätt. Myndigheten kommer dessutom att sluta skicka ut dokument via fax redan 12 november i år.

Flera orsaker ligger bakom beslutet. Den viktigaste är att det sedan i somras inte längre finns något krav i förvaltningslagen om att myndigheten måste gå att kontakta via telefax.

Utfasningen av faxen motiveras dessutom det att Stockholms tingsrätt vill att det ska gå att skicka in handlingar på ett säkert sätt.

Ny Teknik har tidigare rapporterat om hur hackare kan kontroll över moderna faxar genom att skicka skadlig kod dold i bildfiler, till exempel.

Läs mer: En bild räcker för att hacka en faxmaskin

Den fortsatta användningen av faxar har också skapat stora problem för myndigheter och domstolar. Exempelvis har missade siffror i faxnummer gjort att överklaganden aldrig kommit in.

I ett annat uppmärksammat fall var en hovrättsfax felaktigt inställd på sommartid, vilket ledde till att ett överklagande inkom endast tolv minuter innan överklagandefristen gick ut.

Den som vill kontakta Stockholms tingsrätt i fortsättningen kan göra det via e-postadressen stockholms.tingsrätt@dom.se.

I ett led av digitaliseringsarbetet har myndigheten också infört en tjänst som gör det möjligt att skicka in handlingar via domstolens kontaktformulär.

”Meddelandet lagras krypterat på en server hos oss i stället för att skickas öppet över nätet”, skriver tingsrätten.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt