Sluta slösa – slopa standby

2005-03-29 07:20  
Eltjuv

Datorer och andra elapparater som alltid står i standbyläge när de inte används kan dra upp till tre gånger så mycket el jämfört med för ett par år sedan. Det betyder att apparater i standbyläge kan kosta ett hushåll hela 1 500 kronor per år. I EU motsvarar denna elförbrukning den årliga produktionen i två till tre kärnkraftreaktorer.

Vi är dåliga på att slå av våra elapparater i hushållen när vi inte använder dem. Teven, datorn och videon står ofta i standby-position. Laddaren till den bärbara telefonen, transformatorerna i den belysning där halogenlampor används och mycket annat drar ström utan att vi är riktigt medvetna om det.

Hur mycket är inte helt klart.

För några år sedan uppskattades denna standby-förbrukning i Sverige till 400 kilowattimmar per år. Men i dag kan den vara tre gånger så hög. Mätningar gjorda av Energimyndigheten i en villa i Mellansverige pekar mot drygt 1 500 kilowattimmar per år. Denna mer eller mindre onödiga elförbrukning kan alltså kosta ett hushåll allt mellan 400 och 1 500 kronor per år.

Egil Öfverholm
- Vi vet att standbyförbrukningen ökar kraftigt, men hur mycket är osäkert. I sommar startar vi därför mätningar av elanvändningen i 200 villor och 200 lägenheter som ska pågå till 2007, berättar Egil Öfverholm som har arbetat i många år med energieffektivisering på Energimyndigheten.

År 1996 bedömdes standby-förbrukningen i EU till 8 TWh per år. Till år 2006 beräknas den ha ökat till 14 TWh. Det motsvarar den årliga elproduktionen i två till tre medelstora kärnkraftreaktorer. År 2001 beräknades standby-förlusterna i Sverige till 1,4 TWh. Det är lika mycket el som 70 000 eluppvärmda småhus behöver per år.

De flesta är inte medvetna om hur mycket el apparater på standby faktiskt drar. En undersökning i Storbritannien visade att 75 procent av de tillfrågade inte visste det. Hälften av dem ändrade sitt beteende efter det och minskade sin elanvändning.

Nya apparater drar betydligt mindre el än äldre. En gammal teve kan kräva 100 gånger mer el i standby-läge än en ny. Men å andra sidan är de nya flatskärmarna nästan lika energikrävande som gamla teveapparater. Standbyfunktionen går inte ens att stänga av på en del av de nya skärmarna.

I EU och USA har energimyndigheter tagit initiativ för att få tillverkare av elapparater att teckna frivilliga åtaganden att minimera elbehovet för standby, från den 1 januari i år. Målet är att halvera standby-effekten.

- De undersökningar vi har gjort på sistone visar att datorer, och då speciellt servrar som står på dygnet runt, ökar standby-konsumtionen dramatiskt. De kan stå för tre fjärdedelar av standby-elen. Golvvärme är en annan snabbt ökande elslukare som många låter stå på ständigt, säger Egil Öfverholm.

Färska undersökningar i Danmark visar att upp till 10 procent av hushållens totala elförbrukning går till apparater i standby-läge.

Lars Eriksson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt