Skypegrundare hyllar ny chattjänst

2014-12-04 11:50  
Skypegrundaren Janus Friis berömmer den nya chattjänsten Wire. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Medgrundaren till Skype, Janus Friis, berömmer den nya chattjänsten Wire och säger att den tillför något helt nytt jämfört med konkurrenterna.

– Det som lockade hos Wire var att det är något helt nytt. Detta är inte en marginell förbättring (...) Vad teamet har åstadkommit är en helt ny idé om vad kommunikation borde vara, ända från grunden, säger Janus Friis i en intervju med The Guardian.

Design- och finansieringskollektivet Iconical, där Janus Friis ingår, har investerat i Wire. Hur mycket är inte klart, men Wire har i dag 65 anställda och äger domännamnet Wire.com och twitternamnet @wire, vilket ger en fingervisning om ambitionerna.

Tjänsten finns som app på IOS, Android och Mac, och en webbaserad variant är på gång. Kommunikationen sker i grupp eller person till person.

Utmärkande är en genomarbetad design där text kan blandas med bilder och video som dras in i konversationen. Förutom textchatt finns röstsamtal med en ljudkvalitet som uppges vara särskilt bra. Däremot finns ännu inget stöd för videochatt, men det är under utveckling.

En annan finess är kontaktlistor som ordnas utifrån hur ofta man har kontakt med olika personer, och vid vilken tid på dagen.

Enligt The Guardian har flera av grundarna en bakgrund från Skype, bland annat Wires vd Jonathan Christensen. Han uppger att säkerhet är viktigt för Wire. Huvudkontoret ligger i Schweiz och utvecklingen i Berlin, enligt Jonathan Christensen för att länderna har ett regelverk som värnar personlig integritet.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt