Skype lanserar gratis<br></br>wifi-nät i Stockholm

2007-03-02 09:08  
SMC:s Skypemobil funkar över wifi-nätet.

Skype utmanar The Cloud och Telia Homerun med surfzoner mitt i centrala Stockholm. På nära 100 platser i caféer och restauranger ska det gå att surfa gratis.

Telia Sonera har byggt runt 500 hotspots på olika platser. Brittiska The Cloud har över 330 surfzoner i Sverige och inom två år finns det planer på att det ska finnas ytterligare 500.

Men intresset för trådlösa surfzoner har gått trögt. En stor anledning till det är att priset varit högt. Nu vill Skype utmana jättarna med gratis tillgång till wlan på knappt 100 olika caféer och restauranger.

-- För oss är det viktigt att säkerställa att surfandet kommer igång på allvar. Det är den främsta anledningen till att vi satsar på det här, säger Jonas Kjellberg, vd för Skype Nordic.

Vilka hastigheter som man kan komma upp i vill han inte säga.

-- Det beror mycket på hur många som surfar samtidigt men det är klart bättre hastigheter än de man kan nå med 3G, konstaterar han.

Hur mycket investeringen kostat Skype vill Jonas Kjellberg inte säga men lanseringen sker tillsammans med Aftonbladet och i samarbete med de caféer och restauranger som nu är uppkopplade.

Än är det inte klart om fler städer ska få tillgång till Skypes surfzoner.

-- Först vill vi se hur stort intresset är. Därefter får vi se om vi startar surfzoner i Göteborg eller Malmö, men det är möjligt, säger Jonas Kjellberg.

När Nyteknik.se snabbtestar Skype Zones får vi en hastighet på drygt 1,5 megabit/s vilket är ungefär vad man får med turbo-3G idag. Uppkopplingen fungerar smärtfritt och inleds med en startsida med innehåll från bland annat Skype, Aftonbladet.se och Alltomstockholm.se.

När vi provar en Skypetelefon från amerikanska SMC Networks blir vi automatiskt uppkopplade på Skypes wifi-nät.

Yvonne Edenholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt