Skype klagar på Telia hos regeringen

2010-09-14 23:00  

Skype kräver att regeringen omedelbart ingriper mot Telia och Telenor. De två mobiloperatörerna säljer abonnemang där Skypes tjänster inte får användas.

<p>Jean-Jacques Sahel, chef för regleringsfrågor på internettelefonibolaget Skype, är upprörd. Han anser att internet börjat missbrukas i Sverige</p> <p>Det som upprör Skype är att Telia och Telenor har flera mobilabonnemang, som inte tillåter ip-telefoni. Telia har bara en variant som tillåter internetsamtal och fildelning.</p> <p>- I praktiken betyder det att ett stort antal mobilabonnenter i Sverige förhindras att använda Skypes gratissamtal, säger han.</p> <p>Och det vill Skype att regeringen ska sätta stopp för. "Därför uppmanar vi näringsdepartementet att omedelbart ingripa för att undanröja denna uppenbara skada för konsumenter, yttrandefrihet och innovation", skriver Skype i sitt brev till näringsdepartementet.</p> <p>Enligt Christina Henryson, departementssekreterare på enheten för it-politik på näringsdepartementet, strider inte de två mobiloperatörernas abonnemangsformer mot dagens svenska lagstiftning.</p> <p>-Men vi har ett förslag på ny lag där regleringsmyndigheten, PTS i det här fallet, får ett större ansvar och kraftigare verktyg för att se till att nätneutraliteten efterlevs, säger hon.</p> <p>Enligt Telenor kan alla kunder numera använda Skype. Trots att det på vissa abonnemang står att ip-telefoni inte ingår. Men hos Telia gäller undantagen fortfarande. </p> <p>-Det är tydligt för kunderna vad som gäller. I vissa abonnemang ingår inte ip-telefoni. Men vi har även ett abonnemang där det ingår, säger Lars Klasson, FoU-chef för mobilitetstjänster på Telia Sonera. </p> <p>Skype anser inte att det räcker att kunderna vet vad som gäller. </p> <p>-När man köper internetaccess ska man få tillgång till hela internet, inte bara de delar som operatören vill, säger Jean-Jacques Sahel.</p>

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL