Skype klagar på Telia hos regeringen

2010-09-14 23:00  

Skype kräver att regeringen omedelbart ingriper mot Telia och Telenor. De två mobiloperatörerna säljer abonnemang där Skypes tjänster inte får användas.

<p>Jean-Jacques Sahel, chef för regleringsfrågor på internettelefonibolaget Skype, är upprörd. Han anser att internet börjat missbrukas i Sverige</p> <p>Det som upprör Skype är att Telia och Telenor har flera mobilabonnemang, som inte tillåter ip-telefoni. Telia har bara en variant som tillåter internetsamtal och fildelning.</p> <p>- I praktiken betyder det att ett stort antal mobilabonnenter i Sverige förhindras att använda Skypes gratissamtal, säger han.</p> <p>Och det vill Skype att regeringen ska sätta stopp för. "Därför uppmanar vi näringsdepartementet att omedelbart ingripa för att undanröja denna uppenbara skada för konsumenter, yttrandefrihet och innovation", skriver Skype i sitt brev till näringsdepartementet.</p> <p>Enligt Christina Henryson, departementssekreterare på enheten för it-politik på näringsdepartementet, strider inte de två mobiloperatörernas abonnemangsformer mot dagens svenska lagstiftning.</p> <p>-Men vi har ett förslag på ny lag där regleringsmyndigheten, PTS i det här fallet, får ett större ansvar och kraftigare verktyg för att se till att nätneutraliteten efterlevs, säger hon.</p> <p>Enligt Telenor kan alla kunder numera använda Skype. Trots att det på vissa abonnemang står att ip-telefoni inte ingår. Men hos Telia gäller undantagen fortfarande. </p> <p>-Det är tydligt för kunderna vad som gäller. I vissa abonnemang ingår inte ip-telefoni. Men vi har även ett abonnemang där det ingår, säger Lars Klasson, FoU-chef för mobilitetstjänster på Telia Sonera. </p> <p>Skype anser inte att det räcker att kunderna vet vad som gäller. </p> <p>-När man köper internetaccess ska man få tillgång till hela internet, inte bara de delar som operatören vill, säger Jean-Jacques Sahel.</p>

Mer om: Skype

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt