Skylt skyddar mot stöld

1999-06-02 09:35  
En liten metallskylt med en enorm vidhäftningsförmåga är det senaste stöldskyddet för datorer och annan dyrbar elektronik.
 
- Det går åt 400 kilos dragkraft för att få bort skylten från datorn när den härdat fast, säger Jeff Evans på Eurosec, som lanserar STOP-systemet i Norden.
 
Enligt Eurosec ska det fungera på såväl plast och metall som på magnesium som är ett vanligt chassimaterial i nya bärbara datorer.
 
För att få fast den lilla skylten bestryker man den med en aktiveringsgel. Efter 10 sekunder går den inte att ta bort utan att apparaten skadas. Efter 12 timmar är härdningsprocessen färdig.
 
Då har också ett unikt ID-nummer etsats in i datorn från en liten platta på skyltens baksida. Numret är registrerat i databaser, tillgängliga för tull, polis och försäkringsbolag.
 
En enda skylt kostar idag 149 kronor inklusive moms. Då ingår ett års registrering i databasen, men den går att förlänga. Skyddet är tänkt att användas såväl hemma som på kontoret. För den som köper större kvantiteter blir skylten billigare.
 
- Vi pratar också med försäkringsbolagen om en eventuell självriskeliminering för de som använder STOP, berättar Jeff Evans.
 
På skyltarnas framsida finns en STOP-märke som visar att utrustningen är stöldskyddad, samt telefonnummer eller e-postadress dit man kan vända sig för att anmäla upphittad egendom. På framsidan kan också få företagets logotyp eller namn.
 
- Erfarenheten från USA och i andra europeiska länder säger att bovarna inte ens försöker när de ser STOP-skylten på något de tänkt stjäla. De vill ju snabbt omsätta stöldgodset till pengar och grejer som är så tydligt märkta och inte går att avidentifiera är ganska svårsålda, säger Jeff Evans på Eurosec.

Erika Ingvald

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt