Skurkarna har superdatorkraft

2009-09-23 09:22  

100 miljoner infiltrerade datorer världen över styrs av kriminella. Den totala kapaciteten trumfar de största superdatorerna, enligt en rapport från säkerhetsföretaget Trend Micro.

Datorer hemma och hos företag får program installerade i hemlighet -- program som gör att datorn kan fjärrstyras -- och blir sedan delar av så kallade ”botnet”.

De fungerar som distribuerade jättedatorer för att knäcka koder, stjäla information, skicka spam och utföra bedrägerier.

Alla de 100 miljonerna datorer, främst med Windows som operativsystem, ingår inte i samma nät. Trend Micro tar upp nätet Koobface som ett exempel: det kontrollerar 51.000 datorer från ett halvdussin styrcentraler. Andra nät är av likvärdig storlek.

Oftast upptäcks inte infiltrationen. Datorerna är smittade under lång tid, två år är inte ovanligt. Vanliga säkerhetsprogram kan oftast få bukt med problemet.

Det är lite som i superhjälteserierna: skurkarna har tillgång till de värsta domedagsmaskinerna.

Niklas Dahlin

Mer om: Säkerhet Botnet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt