Skruvat skutt mot rymden

2004-09-30 08:00  

Space Ship One inledde i går sitt försök att nå rymden och vinna trofén Ansari X-Prize. Farkosten nådde höjden 100 km med marginal, men under okontrollerad spin. Inom två veckor måste flygningen upprepas.

Space Ship One landar
Under gårdagens flygning råkade raketplanet Space Ship Ones pilot Mike Melvill ut för okontrollerad spin på väg upp mot målet.

Han genomförde trots det flygningen, och kunde vid den lyckade återkomsten till rymdbasen i Mojaveöknen inte förklara vad som hade hänt.

"Man är extremt koncentrerad vid ett sådant här tillfälle, sa Melvill. Jag kanske rörde något för snabbt och orsakade rollen."

Konstruktören Burt Rutan var emellertid inte helt säker på att det var den erfarne 63-årige pilotens fel. Det kan röra sig om något konstruktionsfel.

För att vinna priset Ansari X-Prize, äran för att som första privata farkost ha tagit tre personer till kanten av rymden, samt summan 10 miljoner dollar, måste Space Ship One inom två veckor göra om resan.

Burt Rutan har redan tidigare angett nästa startdatum till den 4 oktober. Även då ska Space Ship One lyftas till drygt 10 km höjd av sitt moderflygplan White Knight för att sedan med hjälp av raketmotorn stiga till ca 100 km höjd. Den vid det här laget erfarne Space Ship One-piloten Melvill ska vara pilot, och Burt Rutan planerar att åka med som passagerare.

Projektet finansieras av Microsoftmiljardären Paul Allen. I måndags anmälde ännu en finansiär sitt intresse i och med att Richard Branson lade en beställning på fem rymdflygplan hos Burt Rutan för kommande lågprisflygningar till rymden med flygbolaget Virgin Galactic.

Branson hoppas om några år ha etablerat ett rymdflygföretag som utan att ta astronomiska avgifter lyfter passagerare till rymdens början, låter dem sväva i tyngdlöshet några minuter och därefter får glida tillbaka till jorden igen. Biljettpris, dryga miljonen, vilket är billigt i rymdsammanhang.

Kritiker menar att dessa rymdskutt inte är några riktiga rymdfärder. För att ta en farkost ut i omloppsbana runt jorden krävs helt andra effekter och hastigheter. I rymdsammanhang är 100 km höjd bara en lågsniffning.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt