Skrivarpulver orsakar cancer

2008-10-24 10:45  
Kolpartiklar från tonerkassett i lungan hos en patient.

Kolpulvret i tonerkassetterna i laserskrivare och kopiatorer framkallar cancer. "Det råder ingen tvekan om sambandet", säger den forskningsledare som studerat frågan.

Vid universitetet i Rostock i Tyskland har man i flera år följt utvecklingen av lungsjukdomar hos servicetekniker vid skrivar- och kopiatortillverkare.

Vissa personer utvecklade allergier och förlorade rösten när de gick in i rum med laserskrivare eller kopiatorer som använder kolpulver i tonerkassetterna.

En servicetekniker som dagligen arbetat med tonerkassetter avled i lungcancer. Vid en undersökning av hans lungor konstaterades att de innehöll stora mängder kolpulver.

En doktorand vid universitetet visade genom experiment att de små kolpartiklarna framkallar syre- och kväveradikaler som leder till celldöd.

Professor Ludwig Jonas vid Rostockuniversitetet konstaterar att det numera finns riktlinjer för hur mycket skadliga partiklar stadsluften får innehålla, men att regler saknas för halten kolpartiklar i kopierings- och skrivarrum.

"När halterna av partiklar i luften är fem gånger högre än gränsvärdena för hårt trafikerade platser i stadsmiljön, då måste man hitta gränsvärde även för sådana arbetsutrymmen, säger professor Jonas i ett pressmeddelande.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt