Skriv ut foton trådlöst - även från din mobil

2009-10-13 23:00  

Att skriva ut trådlöst är i dag en etablerad teknik och det är lätt att göra sig av med skrivar-sladden.Även mobiler kan skriva ut trådlöst, men bara bilder.

En skrivare med trådlös uppkoppling kan man i dag få för dryga tusenlappen. Tekniken är mogen och den som vill bli av med skrivarsladden behöver inte tveka.

Vi har testat en av de senaste trådlösa bläckstråleskrivarna, en HP Photo-smart Premium C309. Den ligger lite högre i pris eftersom det är en multifunktionsmaskin med både kopiator, skanner och fax, plus möjlighet att läsa bilder från usb-minnen och att göra enkel bildbehandling som att ta bort röda ögon.

När vi provade den trådlösa uppkopplingen kunde vi konstatera att det är busenkelt att koppla upp den. Varken trådlöst nätverk, en enskild dator eller en mobiltelefon krånglade när vi skrev ut trådlöst över wlan eller bluetooth.

Liksom andra liknande skrivare har den en trådlös så kallad skrivarserver inbyggd, vilket innebär att den ansluts till ett trådlöst nät och kan ta emot utskrifter från alla datorer i nätet - fasta eller bärbara.

Själva anslutningen görs en enda gång och går på några minuter med hjälp av instruktioner som finns på en medföljande cd (för Mac OS X och Windows).

Det är sedan inga problem att förvara skrivaren i en garderob 15 meter bort från routern och med stängd dörr.

Överföringshastigheten i ett trådlöst nätverk duger för utskrift av enstaka foton, men ska man skriva ut större mängder stora bilder kan det ta väldigt lång tid. Då är det bättre att ta till kabelanslutning som är snabbare - till nätverket eller direkt till datorn med usb-kabel.

Man kan också göra utskrifter från en mobil via bluetooth direkt till skrivaren. Räckvidden är något sämre än för det trådlösa nätet, men inom tio meters håll går det relativt bra.

Mobil utskrift har dock fortfarande brister. Bland annat kan telefoner ha bluetooth men ändå sakna stöd för utskrift. Och finns funktionen i mobilen är möjligheterna ändå begränsade - vanligtvis kan man bara skriva ut bilder, och inte sms, mejl eller annat innehåll.

HP Photosmart Premium C309

* Bläckstråleskrivare med många anslutningsmöjligheter och funktioner.

* Pris: cirka 3?000 kronor inklusive moms.

* Hastighet: upp till 32 sidor per minut.

* Upplösning: 4?800 x 1?200 dpi vid utskrift.

* Kopiering: upp till 11 blad per minut.

* Bläckpatroner: 5 separata.

* Anslutning: Ethernet, usb, Wifi 802.11 b/g, bluetooth, minneskortläsare, fax.

Tomas Carlsson

Mer om: Skrivare mobil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt