Skriv rappare sms utan tumvrickning

2012-09-28 15:03  
Ny Tekniks reporter har testat har testat en prototyp av svenska Zimpls tjänst. Några planer på att sälja det via Googles appbutik Play finns inte i nuläget. Zimpl söker i stället partnerskap direkt med operatörer och telefontillverkare. Foto: Anders Thoresson

Automatisk rättstavning ska göra det lättare att skriva på en pekskärm. Men det finns fler sätt. Nystartade Lundaföretaget Zimpl vill snabba upp inmatningen genom att minska antalet tangenttryckningar.

Några bokstäver in i ett ord stannar jag upp och trycker extra länge på en knapp. Upp dyker då ett antal ordförslag runt mitt finger. Oftast och som mest åtta stycken, men ibland färre. Om det ord jag tänker skriva finns med bland förslagen så drar jag med mitt finger mot det. Är det inte med skriver jag några bokstäver till och gör ett nytt försök.

Bäst utväxling har Zimpl på riktigt vanliga ord och på de som är längre än sex-sju bokstäver.

För varje bokstav i alfabetet har Zimpl valt ut de ord som oftast skrivs på en mobiltelefon med just den begynnelsebokstaven. Om jag inleder ett nytt ord med ett långt tryck på e dyker bland annat er, en och ens upp. Orden som är kopplade till begynnelsebokstäverna är statiska, de finns alltid på samma plats runt mitt finger och det är alltid samma ord. Resultatet är att man snart lär sig att skriva med ett långt tryck på s följt av en kort rörelse rakt nedåt.

Om man däremot skrivit två eller fler bokstäver kommer både förslag och placering att variera över tid. Zimpl lär sig vilka ord just jag oftast använder. Och ju oftare jag använder ett ord desto färre knapptryckningar krävs för att det ska finnas med bland förslagen. De vanligaste orden bland förslagen placeras dessutom i den övre raden eftersom det är lättare att dra fingret dit.

Fördröjningen när jag trycker länge för att få upp förslagen gör att jag främst använder dem på två sätt: för att skriva de allra vanligaste orden som alltid ligger på samma plats och för att skriva de riktigt långa orden, där det går att spara många knapptryckningar. För många andra ord går det nog så snabbt att skriva som vanligt.

Ett vanligt problem när man skriver på pekskärmar är det som kallas sloppy writing, att man råkar trycka på fel tangent. I nuläget är det inte något som Zimpl hanterar alls. ”Slriver” i stället för ”skriver” får Zimpl att ge upp, medan konkurrerande inmatningsmetoden Swiftkey förstår vad jag menar. Stöd för sloppy writing är dock på gång också i Zimpl.

Ett stort plus för att ett långt tryck på raderaknappen också ger fyra alternativ: Tecken, ord, mening eller allt. Funktionen snabbar upp rejält när man kommer på att man vill formulera sig på ett annat sätt.

Stava lätt och rätt

Zimpl är en avknoppning från Mobytech. Bolaget grundades 2010, men utvecklingen av inmatningstekniken har pågått under längre tid.

De tänkta kunderna är operatörer och telefontillverkare, men också tillverkare av annan hemelektronik. En idé är att använda tekniken för textinmatning i en smart-tv.

Bland företagets finansiärer finns bland andra Industrifonden.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt