Skriv i luften när smartklockan blir för liten

2016-03-16 15:42  

Smartklockans skärm är för liten för att kunna skrivas på med fingrar. Men om klockan förvandlas till en sonar kan du skriva i luften.

Det är forskare vid universitetet i Washington som studerar möjligheten att skriva på de små skärmar som smartklockarna erbjuder, utan att behöva nudda skälva skärmen.

De har utvecklat en app kallad FingerIO som spårar fingerrörelser genom att förvandla en smartklocka, eller en smartmobil, till ett aktivt sonarsystem genom att använda klockan inbyggda mikrofon och högtalare.

FingerIO kan avläsa tvådimensionella fingerrörelser med en exakthet på 8 mm, vilket räcker för att kunna styra mobila enheter som smartklockor eller mobiler. Det går alltså att med en fingerrörelse i luften snabbt höja eller sänka volym, skrolla i menyer eller skriva ett sökkommando i luften utan att vidröra klockan.

Klockan förvandlas till en sonar där högtalaren sänder ut en ohörbar ljudsignal, som sedan studsar mot fingret och vars eko fångas upp av mikrofonen. Av detta bestäms fingrets position.

Att använda ljudvågor innebär flera fördelar påpekar forskarna jämfört med kamera, som inte fungerar om klockan är dold av en skjorta, eller radar, som kräver ny hårdvara och mycket större beräkningskapacitet.

Akustiska signaler är långsammare vilket kräver mindre processorkraft, säger forskaren Shyam Gollakota. Dessutom finns redan högtalare och mikrofon inbyggda i apparaterna, ingen extra hårdvara behövs.

Eftersom sonarekon är svaga använde forskarna en typ av signal som är vanlig i trådlös kommunikation, Orthogonal Frequency Division Multiplexing, med vilken det är möjligt att få högupplöst spårning av signalerna.

För att testa tekniken använde man en Samsung Galaxy S4 och en smartklocka. Nästa steg i utvecklingen är att utveckla tekniken så att flera fingrar kan användas samtidigt.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt