Skepsis mot uppgifter om bitcoingrundare

2015-12-09 14:17  
Foto: All Over Press

Australisk polis gjorde på onsdagsmorgonen husrannsakan hemma hos en man som bara timmarna innan hade pekats ut som den trolige grundaren av den virtuella valutan bitcoin. Fast inom bitcoinvärlden möts uppgifterna med skepsis.

På fastigheten i Sydney är Craig Steven Wright skriven. Enligt tidskriften Wired och tekniksajten Gizmodo är det han som döljer sig bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto som lanserade bitcoin 2009.

Polisen ville inte kommentera razzian, mer än att den inte hade koppling till medierapporterna om bitcoin. I övrigt hänvisade polisen till Australiens skattemyndigheter, som inte kommenterat ärendet.

Just nu diskuteras detta på nätet i olika forum som samlar bitcoinentusiaster. Fast där är man skeptiska till uppgifterna om Craig Steven Wright som den verklige skaparen. Kanske är hans överensstämmelse med skaparen bara medvetet fejk.

– Det känns lite som att han vill framstå som Satoshi Nakamoto, kanske för att få uppmärksamhet. Men man vet inte, han har ju skapat företag och så, säger Andreas de Blanche, aktiv inom den svenska Bitcoinföreningen.

De nya uppgifterna diskuteras intensivt både i svenska och utländska forum, intresset för vem som egentligen skapat den nya valutan är så stort och mytomspunnet.

– Det som får mig att bli skeptisk är bland annat hans bloggpost, som editerats senare än bitcoinvalutan, och så mejladressen som har en bokstav för mycket. Men som sagt, man vet ju inte, säger Andreas de Blanche.

Satoshi Nakamotos verkliga identitet har länge gäckat grävande journalister världen över. Flera personer har pekats ut, men inga bevis har presenterats. Intresset dämpas inte av bedömningen att Nakamoto lär sitta på runt en miljon bitcoin, vilket i dagens växelkurs skulle motsvara runt 3,3 miljarder kronor.

   

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL