Skattespindlar hittar miljoner

2008-10-28 23:00  

Avancerade program som dammsuger internet är Skatteverkets senaste vapen mot skattesmitare. Hittills har verkets it-detektiver hittat över en halv miljard i obeskattade intäkter hos näthandeln.

- Lågt räknat uppskattar vi att intäkter värda fem miljarder kronor undanhålls skatt i den svenska konsumentnäthandeln, säger Dag Hardyson, som är riksledare hos Skatteverket för Riksprojektet Internethandel, med 63 personer inblandade.

Förra året kunde de med it-verktygens hjälp hitta oredovisade intäkter på 420 miljoner kronor.

Bara första kvartalet i år gav 90 miljoner och stora belopp har tillkommit efter det.

Sedan projektstarten 2007 har Skatteverket tränat upp skickligheten i att använda verktygen EC Eyes, Xenon och Data Detective. Nu tittar verket vidare på bland annat två verktyg specialgjorda för att granska näthandeln på den internationella auktionssajten Ebay.

- Med dess hjälp kan vi hitta säljare från Sverige där, berättar Maria Nilsson, som är ledare för det tekniska stödet i projektet.

Sverige samarbetar med flera länder. De nordiska länderna har ett särskilt samarbete, men Sverige ingår också i ett nätverk med Holland, Österrike, Storbritannien, Belgien och Kanada.

Vitsen är att lokalisera webbplatser inom en viss bransch och sedan analysera dem utifrån handelns omfattning.

Med hjälp av svenskutvecklade verktyget EC Eyes går det snabbare att hitta vilka personer som ligger bakom webbplatserna. Man kan också upptäcka andra webbplatser som de personerna driver. Sedan är det bara att jämföra inkomstberäkningarna med deklarationerna.

En bransch som granskats är pokerspel på nätet - där fick både personer och företag kraftiga eftertaxeringar.

Även säljare hos Tradera och Blocket har granskats. Många hundra proffshandlare har identifierats, och cirka hundra misstänkta storsmitare blev mål för fortsatt utredning.

Senare i år avgörs ett skattefall i Göteborg med en person som sålt ej narkotikaklassade droger. Fler kommer eftersom Skatteverket nu intensivt granskar "Piller-näthandeln".

- Vi drivs inte i första hand av resultatet i kronor. Istället ger det mer att få fler att skatta rätt. Handlarna ska känna ett hot att bli upptäckta, säger Dag Hardyson.

Skattesmitaren på nätet

Enligt Skatteverket är problemet störst på landsbygden. Personer de utreder är i regel födda på sextiotalet eller tidigare. Över femtio procent har någon form av offentligt understöd.

Xenon
- Utvecklat i Holland.
- Profilsökmotor. Xenon matas med uppgifter om vilken typ av webbplatser som eftersöks. Efter träning till 90 procents träffsäkerhet släpps den lös och samlar in önskad typ av sidor.

Data Detective
- Utvecklat i Holland.
- Analys-verktyg som används för att göra resultatet från Xenon överblickbart.

EC Eyes

- Uttalas "Easy eyes". Utvecklat av Sven H Johansson och Jonas Björklund på Skatteverket i Sverige.
- Används för detaljgranskning av viss verksamhet. Söker efter domänägare, ip-nummer med mera.

Ebay-counter
- Ska analysera handeln på auktionssajten Ebay.

Hemlig ny spindel
- Utvecklas i Holland. Ska avsöka "osynliga webben" - databaser dit inte vanliga sökmotorer når, exempelvis nätbutikens alla lagerposter.

QWMS
- Trendverktyg för att förutspå vilka branscher som växer.

Tomas Carlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt