Skattesmitare ska fångas med drönare

2018-09-26 16:11  
Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Den grekiska kustbevakningen kommer skicka ut drönare för att spionera på företag som arrangerar båtturer. Huvuden ska räknas och skattesmitare fångas in.

Stora skattehöjningar och besparingar i välfärden har gjort att den svarta ekonomin har vuxit till att utgöra en fjärdedel av Greklands BNP. Det har lett till att fler och fler företag låter bli att betala skatt. Men nu vill den grekiska regeringen ta ett järngrepp mot skattesmitarna, och som ett led i detta ska man skicka ut drönare från turist-ön Santorini för att kontrollera att båtbolagen inte tar betalt med svarta pengar.

Genom data från drönare kan myndigheterna fastställa hur många passagerare som är ombord på båtarna och jämföra det med kvitton och inspektioner på plats. På så sätt ska de kunna kontrollera att båtbolagen sköter sin ekonomi på ett rättsenligt sätt.

Läs mer: Svenska Everdrone har tekniken som gör drönare självkörande

Satsningen är ett initiativ från finansministeriets skatteinspektörer, och det inledande testet pekar mot ett utbrett fusk.

– Vi använde drönarna för första gången på experimentell grund för att övervaka hur många turister som var ombord. Resultatet var utmärkt, sade en tjänsteman för Independent Authority for Public Revenue till Reuters.

Nio turistfartyg som kontrollerades ansågs inte ha gett ut tillräckligt många kvitton och hade tagit emot 25 000 euro i svarta pengar. Dessa ägare kommer nu att få böter. Turismen är en stor del av den grekiska ekonomin och en motor för tillväxten. Inkomsterna står för en stor del av skatteinkomsterna och totalt en femtedel av landets BNP.

Polisen i Bordeaux testade med drönare i somras för att ta fast bilförare som bröt mot trafikregler. Detta resulterade i att hundratals böter skrevs ut.

Johan Forsberg

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt