Skärmjättar testar svensk lcd-teknik

2012-02-21 09:50  
En pixel bestående av en OAFLC-cell klarar sig utan färgfilter. Kristallerna är så snabba att man kan skapa olika färger genom att snabbt blinka med röda, gröna och blå dioder.

Snabba vätskekristaller från Göteborg ger bättre bild, lägre energiförbrukning och billigare tillverkning. Två stora lcd-tillverkare i Asien testar tekniken.

-Vi har skrivit utvärderingsavtal med två av världens fem stora skärmtillverkare, säger Anders Bohman vd på Orthocone i Göteborg.

Företaget utvecklar en ny typ av vätskekristaller, som bygger på 10 års forskning på Chalmers. Tekniken kan ge skärmar som klarar snabba rörelser utan oskärpa och sänker energiförbrukning såväl som tillverkningskostnad.

Vätskekristaller finns i alla lcd-skärmar (liquid crystal display) och deras funktion är att vrida sig för att släcka eller tända pixlar. Orthocones vätskekristaller är polära och kan vrida sig 100 gånger snabbare än de som används i dagens skärmar. Polära kristaller har testats tidigare i skärmbranschen, men de har inte lyckats stänga pixlarna ordentligt i släckt läge. Då läcker bakgrundsljuset igenom, svärtan blir grådaskig och kontrasten dålig.

Orthocone löser problemet med hjälp av kristaller i en veckad struktur som ställer in sig i 90 graders vinkel till varandra. Det ger pixlar som håller tätt och ger mycket god svärta. Den patenterade tekniken heter OAFLC, ortokoniska antiferroelektriska vätskekristaller.

Kristallerna snabbhet gör dessutom att man kan skippa färgfilter. I dagens led-baserade lcd-skärmar passerar ljuset från vita lysdioder genom färgfilter, som stjäl en stor del av ljuset. Med Orthocones snabba kristaller kan man skippa färgfiltren och i stället blinka med röda, gröna och blå dioder. Det gör skärmen mer energisnål och billigare att tillverka.

Två av de fem stora skärmtillverkarna har nu betalat för att få utvärdera tekniken, enligt Anders Bohman. Det första gjorde en utvärdering i fjol.

-Deras utvärdering bekräftade kristallernas snabbhet, och vi fick en teknisk kravlista på hur tekniken behöver anpassas för massproduktion., säger Anders Bohman.

Det andra företaget håller fortfarande på med sin utvärdering. I nästa vecka får Orthocone reda på resultaten.

På sikt vill företaget licensiera tekniken och även sälja vätskekristallmaterial. Ett första mål är att komma in i en av skärmtillverkarnas pilotlinjer.

Charlotta von Schultz

Mer om: Lcd-skärm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt