Skärmen korrigerar ditt synfel

2014-08-05 08:07  
Skärmen som korrigerar synfel ska kunna användas i allt från mobiler och datorer till klockor och gps-utrustning i bilen. Foto: MIT Media Lab

Behöver du glasögon när du jobbar med datorn eller använder mobilen? Glöm det. Amerikanska forskare har utvecklat en teknik där synfelet korrigeras direkt i skärmen.

Närsynhet, astigmatism, ålderssynthet eller översynthet. Alla är de synfel som kan korrigeras direkt i datorn. Det hävdar forskare vid amerikanska MIT Media lab. Forskarna har tagit 3d-teknik till hjälp för att skapa bilder som når respektive öga i en form som gör att de direkt blir skarpa för vår hjärna. Förutsättningen är dels ett filter som sitter framför skärmen, dels en algoritm där brytningsfelet läggs in.

Filtret består av vertikala rader av pyttesmå linser alternativt hål. Genom dem når olika bilder höger respektive vänster öga. Hjärnan sätter sedan ihop bilden till en enda bild. Tekniken är av samma slag som används för att skapa 3d-bilder utan glasögon. Skillnaden är att här nås respektive öga av bilder som korrigerats för brytningsfelet.

-Vi sätter i princip glasögonen på skärmen i stället för på näsan, säger Gordon Wetzstein, forskare på MIT Media lab och en av upphovsmännen bakom tekniken.

Med metoden säger sig forskarna även ha korrigerat synfel som idag inte kan rättas till med glasögon.

Ännu så länge fungerar anpassningen bara till en användare i taget. Men Ramesh Raskar vid MIT Media lab påpekar i ett pressmeddelande att om skärmen har en tillräckligt stor upplösning kan man få den att fungera för flera samtidiga användare. Testerna har hittills utförts med en prototyp för mobiltelefoner. Utöver vanliga datorer och lässkärmar pekar forskarna på möjligheten att anpassa allt från klockor till gps-skärmen i bilen. Gruppen har också utvecklat en teknik som mäter synfelet hos personen som tittar rakt in i skärmen.

Tekniken presenteras i nästa vecka på Siggraph, en internationell mässa för datorgrafik och interaktiva tekniker i Vancouver, Kanada.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt