Digitalisering

Skärmen korrigerar ditt synfel

Skärmen som korrigerar synfel ska kunna användas i allt från mobiler och datorer till klockor och gps-utrustning i bilen. Foto: MIT Media Lab

Behöver du glasögon när du jobbar med datorn eller använder mobilen? Glöm det. Amerikanska forskare har utvecklat en teknik där synfelet korrigeras direkt i skärmen.

Publicerad

Närsynhet, astigmatism, ålderssynthet eller översynthet. Alla är de synfel som kan korrigeras direkt i datorn. Det hävdar forskare vid amerikanska MIT Media lab. Forskarna har tagit 3d-teknik till hjälp för att skapa bilder som når respektive öga i en form som gör att de direkt blir skarpa för vår hjärna. Förutsättningen är dels ett filter som sitter framför skärmen, dels en algoritm där brytningsfelet läggs in.

Filtret består av vertikala rader av pyttesmå linser alternativt hål. Genom dem når olika bilder höger respektive vänster öga. Hjärnan sätter sedan ihop bilden till en enda bild. Tekniken är av samma slag som används för att skapa 3d-bilder utan glasögon. Skillnaden är att här nås respektive öga av bilder som korrigerats för brytningsfelet.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här