Skärmen blir bara större

2013-01-23 14:25  

Vid sidan av de allt större skärmarna på årets upplaga av prylmässan CES i Las Vegas fanns också en uppmärksammad smart klocka, nya 3d-skrivare och en sensor som håller koll på hur växterna mår.

Tv på 110 tum att vänta under 2013

För varje år blir tv-apparaterna på CES större. I år är det 110 tum, eller ungefär 275 centimeter på diagonalen, som gäller. Upplösningen är 4k, eller ultra-hd, med omkring 4000 pixlar på bredden. En av 110-tummarna är den här modellen som visades av Samsung. Dock nämns inget om när den ska gå att köpa.

Smartaste klockan kopplad till mobilen

Pebble är mobilklockan som sökte 100 000 dollar i gräsrotsfinansiering på Kickstarter och fick tio miljoner. Den 23 januari ska den börja levereras. Klockan är kopplad till Iphone eller Androidmobiler via Bluetooth, kan ställas in via internet, styra musik och annat i mobilen, bli en cykeldator och visar vem som ringer. Skärmen med e-bläck syns bra i dagsljus och klockan finns i flera färger. Kostar 150 dollar.

Mätaren visar hur högt du kan hoppa

Tillverkaren Mayfonk Athletic har utvecklat den lilla dosan Vert som mäter hur högt man hoppar med hjälp av gyroskop och accelerometer och en algoritm som sägs bygga på 53 beräkningar.  Noggrannheten uppges vara 96 procent.

Pekdator växlar upp till speldator

Från Razer kommer nu speldatorn Edge PC som under utvecklingen gått under namnet Project Fiona. Den är i grunden en pekdator med Windows 8, Intel Core i5- eller i7-processor och grafikkortet Nvidia GeForce GT640M LE. Ett spelgrepp med två handtag gör den till en spelkonsol för en person. Alternativt kopplas den till tv eller extern skärm, och två traditionella spelkontroller.

Jättemobilerna får namnet Phablets

Som ett mellanting mellan tablet (pekdator) och phone kommer nu phablet – pekmobiler med jätteskärm, helst över fem tum på diagonalen. Bland de största som visades på CES var Huaweis modell Ascend Mate med skärm på 6,1 tum och operativsystemet Android 4.1. Även batteriets kapacitet i Huaweis mobil är ovanligt hög – 4050 mAh, vilket ska räcka i 48 timmar, oklart vid vilken användning.  

3d-skrivaren fixar det mesta i trefärg

Trenden med 3d-skrivare fortsätter och 3D Systems visade upp sin nya modell Cubex som kan skriva ut i tre färger samtidigt, antingen i pla- eller abs-plast. Föremålen kan vara omkring 25 centimeter stora i tre dimensioner, och skrivaren kostar från 2?500 dollar för en färg till 4 000 för tre. Konkurrenten Makerbots nya modell Replicator 2X kostar 2?800 dollar och skriver i två färger i PLA och ABS, dock i något mindre format.

Oled-tv växer och tunnas ut

Den strömsnåla och tunna skärmtekniken oled finns nu i allt större tv-apparater. Både Panasonic och Sony visade upp varsin 56-tummare med upplösningen 4k, med en tjocklek på bara omkring en centimeter.

Högupplöst platta med Windows 8

Upplösningen 4k med 4 000 pixlar i bredd används inte bara i tv-apparater. Panasonic visade upp en pekdator med en skärm på 20 tum och 4k. Datorn väger drygt 2,2 kg och kör Microsofts nya pekskärmsbaserade operativsystem Windows 8.

Stick ner pinnen och få gröna fingrar

Den gröna grenformade pinnen Flower Power från Parrot hjälper dig att sköta dina växter. Pinnen är en sensor som sticks ner i jorden bredvid en växt och mäter fuktighet, temperatur, ljus och tillgång på gödning. Den utgår från en databas med 6?000 växter och skickar information till en app i mobilen om vad växten behöver för tillfället – exempelvis mera ljus.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt