Skalet som gör din Ipod till en Iphone

2010-12-07 23:00  
Med ett klick blir din Ipod Touch en fullt fungerande telefon, med det krävs att du jailbreakar. Foto: Jörgen Appelgren

Har du en Ipod Touch, men saknar möjligheten att ringa och skicka sms? Peel 520 är lösningen. För den modiga, vill säga.

<p>Peel 520 är en dockningsstation i form av ett fodral, som gör det möjligt att telefonera och skicka sms med en Ipod Touch via gsm.</p> <p>Tillbehöret har skapats av den 22-åriga kinesen Pan Young och har tidigare sålts på svarta marknaden </p> <p>i Kina. Men nu har det amerikanska företaget Go Solar USA skrivit kontrakt med en kinesisk tillverkare om leveranser till USA. Där kostar den omkring 450 kronor, vilket gör att en Ipod Touch tillsammans med Peel 520 blir flera tusenlappar billigare än en Iphone.</p> <p>I fodralet finns förutom en sim-kortsplats även ett 800 mAh-batteri, som ger omkring tre timmars taltid och 120 timmar stand by.</p> <p>Det räcker gott och väl, eftersom det är längre än vad Ipodens batteri räcker. Båda laddas samtidigt via en kontakt på Peelen. Det tar obetydligt längre tid än att enbart ladda Ipoden.</p> <p>Peel-skalet är hårt och ett av våra testexemplar sprack och blev obrukbart efter att ha fallit från ett bord. </p> <p>Precis som tidiga versioner av Iphone saknar den kamera. Och eftersom den inte stöder gprs går det inte heller att surfa. </p> <p>Men telefonfunktionen fungerar utmärkt. När du ringer har du bra ljud och du har tillgång till funktioner som mute, speaker, louder, lower, hold och keypad. </p> <p>Sms-applikationen är välgjord, men stöder inte å, ä och ö.</p> <p>Med hörlurar i Ipoden/Peelen kan du inte justera ljudet via knapparna, utan måste gå in under "inställningar" för att höja och sänka.</p> <p>Ipoden måste "jailbreakas" för att Peel-appen ska kunna installeras. Väljer man att göra det upphör alla garantier från Apple. Att jailbreaka är inte helt riskfritt. Har man otur kan maskinen bli helt obrukbar för alltid.</p>

…får man jailbreaka?

Att göra jailbreak, använda program som bryter upp Apples inlåsningar, på en Ipod Touch är tillåtet i USA sedan i somras, då ett undantag infördes i tolkningen av upphovsrättslagen DMCA. Tidigare var det otillåtet. I Sverige och EU är rättsläget däremot oklart. ”Det går inte att säga med ­säkerhet att det är förbjudet”, säger Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik vid Stockholms universitet.

BRA OCH DÅLIGT

BRA
Priset.
Gsm-funktionen fungerar utmärkt.
Snygg.

DÅLIGT
Ömtålig.
Man måste justera ljudet för hörlurar via inställningar.
Stöder ej åäö.

Hannes Dahlström

Mer om: Iphone Ipod Touch

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt