Skaffa ditt eget ansikte – kanske som hund

2012-11-21 12:45  
Skaffa ett eget ansikte.

Spela in dina ansiktsuttryck med en 3d-kamera och kliv sedan in i valfritt ansikte, och det kan även vara fantasivarelser eller djur.

Det är det nystartade företaget Faceshift – en avknoppning från Lausannes tekniska högskola EPFL – som tagit fram en programvara som gör det möjligt att koppla ett ansikte direkt till en datoranimerad avatar.

Först spelar man in en rad grundläggande ansiktsuttryck med en 3d-kamera, exempelvis Microsofts Kinect, vilket tar omkring tio minuter. Programmet överför sedan grundinformationen direkt till avataren.

När informationen väl är på plats kan man styra avataren med sina egna ansiktsuttryck genom 3d-kameran – om det så är ett djuransikte eller en fantasivarelse.

Förutom nöjet att snabbt och enkelt skaffa sig ett valfritt utseende i virtuella världar kan tekniken vara användbar vid produktion av datoranimerad film där det i dag krävs en relativt omständlig process för att skapa rörliga ansiktsuttryck – normalt sker det steg för steg med små rörelser av olika delar i ansiktet.

-Det nya verktyget kan minska tiden för att göra en film med upp till 30 procent, säger Thibaut Weise som grundat Faceshift.

Tekniken finns också tillgänglig för integrering i andra programvaror, exempelvis för filmredigering.

Här berättar Thibaut Weise om animeringstekniken:

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/0AFFWPkcOmE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt