Ska vi köpa .nyteknik för 1,2 miljoner?

2010-10-13 11:17  

Är det värt 1,2 miljoner kronor att få en egen toppdomän av typen .nyteknik? Stora företag med kända varumärken får snart ta ställning till den frågan.

Det är internetorganet Icann som sedan en tid arbetar med ett förslag på att öppna för privata så kallade generiska toppdomäner – GTLD.

Men det ska kosta. En ansökningsavgift på 185.000 dollar, eller omkring 1,2 miljoner kronor, skulle vara första steget till en egen toppdomän. Plus 25.000 dollar, eller omkring 170.000 kronor, i årlig avgift.

Idén är att stora företag ska kunna få en egen toppdomän, exempelvis .google , med underavdelngar som mail.google och maps.google .

Icann som jobbar med frågan, är det organ som kontrollerar ip-protokollet och andra centrala delar av internets byggklossar, bland annat systemet med domännamn.

Toppdomänerna är dels de nationella som .se, totalt omkring 250 stycken, samt de generiska som .com och .museum, totalt ett tjugotal för närvarande.

Hittills har nya generella toppdomäner bara skapats inom allmänna områden och varit öppna för alla. De nya toppdomänerna ska istället ha en ägare som kan bestämma vem som får registrera en underdomän. I många fall kanske ingen alls.

Planen har tidigare varit att komma igång med processen i år. Men enligt nyhetstjänsten Cnet News lutar det nu åt att det blir dags att ansöka först 2012.

Icanns mål är inte att tjäna pengar på nya toppdomäner, utan bara att täcka kostnaderna för processen.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt