Sju sekunder - för att ta 1 bild

2008-10-28 23:00  
Sony Ericsson C905

Åtta megapixlar, javisst, men det tar sju sekunder att ta en bild och bildkvaliteten är så där. Som helhet är Sony Ericssons nya kameramobil C905 ändå mycket bättre än sina föregångare.

När Sony Ericsson nu tar klivet upp till 8,1 megapixels upplösning i sin nya kameramobil innebär det inget större lyft för fotograferandet.

Förra klivet gick till fem megapixel med K850i. Ny Teknik jämförde den och Nokia N95 med en äldre kompaktkamera, och konstaterade då att kameramobilerna var outhärdligt långsamma.

Och C905 är inte snabbare. Från att man trycker av till dess att bilden är sparad går det sju sekunder – drygt en för autofokus och knappt sex för att spara bilden. Att fotografera barn och andra rörliga motiv kan man glömma.

Med funktionen Best-pic får man visserligen möjlighet att välja bland tio bilder tagna i snabb följd, men det är inget man orkar göra i längden.

De åtta megapixlarna till trots ?är bildkvaliteten inte heller mycket bättre. Fortfarande ser bilderna ut att vara hårt bearbetade med onaturlig skärpa. Dessutom är de relativt brusiga och lider av genomslag i ljusa och mörka partier.

Ändå är C905 ett kraftigt lyft jämfört med K850i. Den är som helhet betydligt mer gedigen och inte alls så plastig som sin föregångare. Möjligen känns den något tjock med sina 18 millimeter.

Skärmen är generösare och bjuder på bildspel i bakgrunden.

Knappar och reglage för olika kamerainställningar är bättre och lättare åtkomliga. Flera moderna funktioner har tillkommit, som autofokus med ansiktsdetektering, samt geotaggning av bilder – geografisk position från gps.

Gps:en kan förstås även användas tillsammans med kartprogrammet Google Maps och med navigationsprogram – svenska Wayfinder följer med.

Nytt är också wifi, kompletterat med standarden dlna vilket gör att mobilen automatiskt kopplar ihop sig trådlöst med andra dlna-apparater, exempelvis en tv för bildvisning.

Dessutom har mobilen tv-utgång via sladd. Och skrivare går att ansluta via usb eller Bluetooth.

En intressant detalj är att C905 har inställningar för ip-telefonitekniken Sip. Tillsammans med wlan kunde det öppna för billig ip-telefoni, men tyvärr saknas ip-telefoniprogram i mobilen. Det som krävs är ett program av den vanliga typen java, och något sådant för ip-telefoni verkar ännu inte finnas.

Sony Ericsson C905

Nät: Gsm, edge och turbo-3g.
Kamera: 8,1 megapixel, autofokus, bildstabilisator, ansiktsdetektering.
Skärm: 2,4 tum, 240x320 pixlar.
Övrigt: Wifi med dlna, Bluetooth, gps, fm-radio.
Mått: 104x49x18 mm.
Vikt: 136 gram.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt