Sju razzior mot fildelningsnätverk

2010-09-07 11:33  

Polisen gjorde i förmiddags razzior på sju ställen i Sverige i jakt på toppsajterna i ”Scenen”, ett löst sammansatt nätverk. –Det har gjorts beslag och vi har säkrat vissa fynd, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad, till Ny Teknik.

På begäran av belgisk polis gjorde 30-talet svenska poliser i morse klockan nio husrannsakan på sammanlagt sju ställen i olika delar av landet.

– Fyra misstänkta och ett antal vittnen hämtades av polisen till förhör, varav en person är kvarhållen i förhör, säger Fredrik Ingblad, kammaråklagare i Stockholm.

Fyra av razziorna skedde i privatbostäder i Malmö, Eslöv och Eskilstuna.

Två av dem ägde rum hos internetleverantörerna PRQ i Solna och Phonera i Stockholm.

Polisen gick också in och gjorde en razzia i serverhallen på Umeå universitet.

Sedan två år tillbaka har belgisk polis utrett  Scenen. Scenen är uppbyggt i flera lager och sprider bland annat filmer på internet innan de haft premiär.

I toppen av Scenen finns ”releasegrupperna” som sägs tävla med varandra för att få tag på upphovsrättsskyddat material och distribuera det på internet.

— Syftet var att leta efter toppsajter, säger Fredrik Ingblad.

Toppsajter är dataservrar där materialet finns lagrat och sprids, via fildelningssajter.

Fredrik Ingblad uppger att polisen gjort beslag och vissa fynd men säger samtidigt att man inte har beslagtagit någon server. Han vill inte närmare gå in på exakt hur man gått till väga tekniskt.

Enligt Antipiratbyrån är cirka 1.000 svenskar med och fildelar inom Scenen-världen.

Fredrik Ingblad säger att de misstänkta brotten mot upphovsrätten i de här fallen är så allvarliga att de kan ge fängelse.

Razziorna koordinerades också med polis i 13 länder i Europa.

Mer om: Scenen Fildelning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt