Sjätteklassarna med programmering på schemat

2015-03-17 05:41  
Fredrik Appelros, it-utvecklare på Procera, lär sjätteklassare i Varberg programmering. Foto: Procera

Sjätteklassarna på Håstensskolan i Varberg har i vår fått programmering på schemat. Det nya är att det är experter från näringslivet som står för undervisningen.

Vid sju tillfällen under vårterminen får sjätteklassarna chansen att prova på programmering. Lärare är Fredrik Appelros, till vardags utvecklare på it-företaget Procera Networks, ett amerikanskt it-företag med kontor i Varberg och Malmö.

- De har gjort stora framsteg, men kommer förstås inte att vara färdiga programmerare när vi är klara. Vi har introducerat dem för ämnet och förhoppningsvis gett dem ett intresse för programmering, säger Fredrik Appelros.

På Varbergs kommun är man nöjd.

- Vi hoppas att det här ska bli ett permanent inslag på schemat och inte stanna vid sju timmar under "elevens val". Genom projektet får skolan tillgång till kompetens som vi själva inte besitter. Och vem vet, kanske kan även lärare utbildas av Procera, säger Viktoria Struxsjö som är skola- och arbetslivsutvecklare på Varbergs kommun.

Fredrik Appelros har en extra agenda med sin undervisning av sjätteklassare.

- Jag är glad över att så många tjejer visat intresse för kursen. Programmering är ju en mansdominerad bransch som behöver fler kvinnor. Förhoppningsvis kan det här vara ett sätt att arbeta för en mer jämställd bransch, säger han.

I Stockholm finns det några eldsjälar i lärarkåren som pusslat in programmering på schemat. Karin Nygårds på Sjöstadskolan är det mest kända namnet.

Hon har nu fått gehör för sitt hittills frivilliga arbete i och med Stockholms stad tillsätter en utredning samt kommer att utse ett antal skolor som pilotskolor med programmering på schemat.

- Det här är ju något som redan händer ute i skolorna. Det finns minst fem grundskolor i Stockholmsområdet och många, många fler runt om i landet, som har programmering och digital teknik på schemat. Vi lärare har startat en Facebookgrupp, Teacherhack, där vi utbyter idéer och tips. Vi har snart tusen medlemmar i Teacherhack, säger Karin Nygårds till Ny Teknik.

Hon arbetar nästan enbart med gratisprogram som finns på nätet, typ Scratch och Kojo.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt