Självstyrande mikrodrönaren som undviker hinder

2014-01-21 07:10  

Den är batteridriven, flaxar med vingarna, väger 20 gram, flyger fritt och undviker hinder. Holländska Delfly Explorer är ytterligare ett steg mot säkra och självstyrande mikrodrönare.

Det är forskare vid Delft University of Technology i Holland som utvecklat den flaxande mikrodrönaren Delfly Explorer, närmast liknande en stor slända.

Speciellt med farkosten är ett extremt kompakt system för att undvika hinder. Systemet som bara väger fyra gram detekterar omgivningen med två kameror och gör en datoranalys av bilderna i princip omedelbart, uppger universitetet.

Om ett hinder dyker upp flyger farkosten i en cirkelrörelse tills hindret inte längre syns, och den kan på det sättet utforska omgivningen på egen hand.

Farkosten kan starta själv, hålla konstant höjd och undvika hinder så länge batteriet räcker – omkring nio minuter.

System för att automatiskt upptäcka och undvika annan flygfart är vad Trafikverket kräver för att ge tillstånd att flyga radiostyrda flygfarkoster utom synhåll. Med ett sådant system skulle privatpersoner med dagens teknik och regelverk kunna flyga små drönare flera mil från fjärrkontrollen.

Här är en video som visar Delfly Explorer:

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/tNPfD9l14Js" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mats Lewan

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt