Sista mobilen lämnar Sverige

2002-09-26 11:32  

Sony Ericssons nya prestigemobil P800 kommer inte att tillverkas av Flextronics i den gamla Ericssonfabriken i Linköping som det var tänkt. Sony Ericsson flyttar tillverkningen till Sonys fabrik i Alsace i Frankrike. Därmed försvinner den sista Ericssontelefonen från Sverige.

P800
- Det är en fråga om helheten - både kostnader, logistik och teknik har vägts in. Mycket av innehållet i P800 kommer från Sony och därför blir det skalfördelar när man kör produktionen i en Sonyfabrik som tillverkar likartade produkter, säger Peter Bodor på Sony Ericssons informationsavdelning i veckans utgåva av Elektroniktidningen.

Prestigemodellen P800 skulle ha kommit i produktion redan efter sommaren, men som Ny Teknik avslöjade förra veckan har den blivit försenad ett halvår.

Problem för Flextronics?
Det har spekulerat i att kontraktstillverkaren Flextronics fått problem med produktionsanpassningen för P800, men det är svårt att få dessa uppgifter bekräftade.

Sony Ericssons beslut att självt ta över tillverkningen av P800 påverkar inte övriga modeller som tillverkas av Flextronics, bland att i Kina och Malaysia, skriver Elektroniktidningen.

Sony Ericsson har också avtal med två taiwanesiska företag om utveckling och tillverkning av enklare modeller.

- Beslutet gäller en enda modell och jag vet inte hur Sony Ericsson resonerat, säger Flextronics Sverigechef Peter Ekström.

Slutet på en epok
Beslutet att flytta tillverkningen av P800 till Frankrike innebär slutet för Ericssons mobiltillverkning i Sverige. Ericsson har tidigare haft tillverkning i Kumla, Norrköping och Linköping.

Sectras Tiger
Samtliga fabriker togs över av Flextronics i januari 2001. Den stora Kumlafabriken har gjorts om och tillverkar nu basstationer för gsm medan Norrköpingsfabriken har stängts och maskinerna är sålda.

Spectronics TS 2000
Exakt vad som ska hända med Linköpingsfabriken är oklart. Flextronics har 450 anställda i Linköping, varav 95 varslades i augusti.

Sectra och Spectronics kvar i Sverige
Nu är det Linköpingsföretaget Sectra och Helsingborgsföretaget Spectronics som får hålla i den svenska mobilfanan högt.

Sectra har stor framgång med sin avslyssningssäkra militärtelefon Tiger och Spectronics unika knapplösa telefon väcker uppmärksamhet på alla telemässor som Spectronics deltar i.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt