SIS ändrar regler efter röstkupp

2008-05-08 10:45  
Lars Flink, vd för SIS.

Efter skandalen kring röstningen om Microsofts dokumentformat OOXML ändrar standardiseringsinstitutet SIS sina regler. Från och med nu krävs att den som ska rösta måste ha varit med i arbetsgruppen minst tre veckor.

Det svenska standardinstitutet SIS har ändrat reglerna om medlemskap i sina tekniska kommittéer.

Skälet är att de tidigare reglerna orsakade en röstningskupp i augusti förra året.

När omröstningen om Microsofts dokumentformat OOXML skulle föreslås som en internationell standard dök plötsligt 23 nya medlemmar upp i den kommitté där omröstningen skulle ske.

Flera av dessa hade uppmanats av Microsoft att gå med i arbetsgruppen för att kunna rösta ja till standardförslaget, vilket också blev resultatet av omröstningen.

– Enligt dåvarande regler var det tillåtet att bli medlem i kommittén på det sätt som skedde, säger Lars Flink som är vd för SIS.

Men nu har reglerna ändrats. För att få rösträtt måste en medlem ha varit med i kommittén i minst tre veckor.

– Det som hände vid OOXML-omröstningen hade vi aldrig varit med om tidigare, säger Lars Flink.

Efter omröstningen i augusti visade det sig att någon av deltagarna hade fuskat och avgivit två röster. Det gjorde att SIS ogiltigförklarade omröstningen och bestämde att organisationen därför inte skulle delta i den internationella omröstningen om OOXML.

Har ni även ändrat reglerna för hur omröstningen ska gå till för att förhindra röstfusk?

– Jag vill inte gå in i detalj på hur fusket genomfördes. Men det var inte själva röstningsproceduren som var det huvudsakliga problemet. Med de nya reglerna om medlemskap tror jag att det blir svårt att fuska i framtiden, säger Lars Flink.

En ytterligare ny bestämmelse är att de handlingar som ligger till grund för en omröstning ska finnas tillgängliga två veckor innan beslut ska tas.

– Så har det även tidigare varit i praktiken. Men nu är den regeln formaliserad, säger Lars Flink.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt